בתיבה של נח חיו במשך חודשים רבים שמונה בני אדם ורבבות בעלי חיים וטונות של מזון בצפיפות איומה.
כמובן שבלי התערבות ניסית של ה' כל זה היה קורס מיד, אבל רצה הקב"ה שהנס הגדול הזה יהיה לבוש במלבוש של הצלה 'טבעית' ע"י תיבה שתשוט על פני המים. מה שבטוח הוא שאני לא הייתי שורדת את השיט הזה עם הclaustrophobia שלי. אני לא מסתדרת עם צפיפות- אפילו לא במקרר. יש חריגה אחת- ילדים. כמה שצפוף, יותר טוב.
מה קורה היום בעולם במקומות צפופים באמת? הביטוי 'צפיפות אוכלוסין' הוא מונח המציין את מספר התושבים לשטח מסוים באופן טבעי אוכלוסייה צפופה גרה במגדלים ואוכלוסיה לא צפופה גרה במרחבים,. באופן פרדוקסלי מתברר שדווקא במקומות צפופים הקשרים בין הבריות מדולדלים, בעוד שבאזורים שבהם הצפיפות נמוכה הקשרים החברתיים טובים והדוקים הרבה יותר, בגלל הצורך הטבעי של בני אדם בחברה, והאפשרות לתקשר תוך שמירת המקום הפרטי והאישי. אבל כולם מודים שצפיפות מזיקה לגוף ולנפש, פוגעת בשלווה ובמשפחתיות, ובקנה מידה גדול גורמת לשיבושים בשירותים לציבור ובתשתיות.
מדינת ישראל היא בין המדינות הצפופות בעולם, והצפיפות שבה רק תעלה בגלל הריבוי הטבעי הגדול יחסית והעלייה הברוכה מארצות ניכר שגם היא תעלה עם הזמן. בהחלט יש סכנה שהגדלת הצפיפות תפגע בכל מערכות החיים, כולל תחבורה וכלכלה וחינוך ובריאות ועוד. ועל כך 'בהלת האקולוגיה'. יש המתריעים על צפיפות אוכלוסין בעקבות ילודה גבוהה, שתהרוס את המאזן והיחסים המדיניים סביב ההתיישבות. קוצר הראייה של האישים האלו לא תשנה את העובדות.
דוד בן גוריון היה בן הראשונים שעודד את תופעת המשפחה הברוכה, ודאג לתקצב ולצ'פר משפחות גדולות. הוא דאג למענקי ילודה של 100 לירות ללידת הילד העשירי. בן גוריון אף הגיע לטקסי ברית מילה של בנים שנולדו כילד העשירי במשפחתם. הוא הקים את הוועדה הממשלתית לדמוגרפיה, שזכיתי להיות בין חבריו. ואמנם הוועדה לא הזיזה כלום, אבל הוגה הרעיון היה ראש הממשלה דאז, כיפה שקופה לראשו.
ואכן, החזון שלו מתגשם אל מול עינינו. מדינת ישראל הולכת ונהיית צפופה יותר. בשנה שעליתי ארצה, שנת ה25- למדינה, ממש לפני מלחמת יום הכיפורים, התבשרנו על האזרח השלוש מיליון. והיום חיים מעל תשעה מיליון אזרחים במדינה, ביניהם כמעט שבעה מיליון יהודים. האסון הדמוגרפי היהודי בעולם עומד לצד חיזוק מעמדה של מדינת ישראל כאלטרנטיבה אטרקטיבית ליהודי העולם. ביהודה ושומרון לאחרונה נחצה קו מחצית המיליון תושבים ב־128 יישובים רשמיים – לא כולל מאחזי ההתיישבות הצעירה. עוד מתברר כי קרוב למחצית מתושבי יהודה ושומרון היהודים הם צעירים עד גיל 18, 237,806 נפש ליתר דיוק.
ודווקא שם יש פתח לפתרון בעיית הצפיפות. אפשר לבנות בניינים רבי קומות שם. כך אומרת הדר מוכתר, יושבת ראש מפלגת 'צעירים בוערים' והיא צודקת.
כמו בנושאים רבים אחרים גם בנושא צפיפות המגורים הרבה מאוד תלוי בחינוך ובהתייחסות הערכית לנושא. משפחות ברוכות ילדים חיות לפעמים כאשר 4-5 ילדים ואף יותר חיים בחדר אחד, ובאווירה וחינוך מתאימים כל אחד מוצא את מקומו ויש גם מקום לאורחים, ואף אחד לא אומר 'צר לי המקום'. הילדים שלנו מתגעגעים לימים בהם הם היו ששה בחדר, כששניים ישנו ראש ליד רגל. אמתי. הכול תלוי בנקודת המבט.