בארץ נולדים מידי שנה כ-36,000 ילדים, כאשר ניתוחים קיסריים מהווים כעשרים אחוז מכלל הלידות. ניתוח קיסרי הוא אירוע משמעותי הן לאם והן לעובר ולכן כל כך חשוב לתת לאישה את מקסימום התחושה שהיא שותפה למהלך הניתוח. למטרה זו קמו שיטות חדשות של ניתוח, ביניהן הניתוח הצרפתי.
במה מדובר? הניתוח הקיסרי הצרפתי תואר כבר ב-1945. הוא פותח במטרה להפחית זיהומים ולהפוך את הניתוח לידידותי יותר לאישה היולדת. במסגרת הניתוח הצרפתי ניתנת תשומת לב מיוחדת לחוויית המטופלת, כולל הדרכה מפורטת וליווי אישי לאורך התהליך כולו (לפני הניתוח, במהלכו ואחריו).
בעוד הגישה היא חיובית וטובה, מדובר בשיטה כירורגית אשר שונה מהניתוח המקובל בארץ ובעולם באופן הגישה לתינוק, שהיא מחוץ לצפק (רקמה העוטפת איברים פנימיים). כלומר, על מנת לא להזיק, הניתוח נעשה מהצד בניסיון לא להיכנס לצפק, מה שגורם לקושי באופן חילוץ התינוק. ב-80 עד 90 אחוזים מן המקרים זה מצריך שימוש במלקחיים. המלקחיים עלולים לגרום לטראומה לראש העובר, כולל קרעים בקרקפת ושטפי דם במוח.
ישנם מספר דברים בעזרתם ניתן להקל על האישה בשיטה זו; הימנעות מקטטר במהלך הניתוח או הוצאתו מיד אחרי הניתוח וסגירת העור בתפרים נמסים תת עוריים או בדבק ולא בסיכות. אבל דברים אלה ניתן לאמץ גם בניתוחים "רגילים".
תקופת ההחלמה
לאחר הניתוח, במהלך תקופת ההחלמה, ניתנים משככי כאבים סביב השעון למשך שלוש יממות. כמו כן, יש עידוד לניידות מהירה ולעיסה של מסטיק לעידוד פעילות המעי – דברים חשובים, ששוב, רצוי לאמץ בכל הניתוחים הקיסריים, ולא רק בשיטה הצרפתית.
משך זמן הניתוח הצרפתי אורך כעשר דקות. מדובר באורך הניתוח כולו ואין התייחסות לזמן חילוץ היילוד, משך זמן שיכולה להיות לו משמעות מבחינת תוצאות היילודים.
הטכניקה הכירורגית אומנם נועדה להפחית כאב לאישה על ידי מניעת פתיחת הצפק, אבל ב-65% מהמקרים הצפק בסוף נפתח בכל זאת. כמו כן, מדווח סיכון של 0.3% לפגיעה בשלפוחית השתן. זהו סיבוך נדיר ביותר בניתוחים אלקטיביים בשיטה המקובלת כיום.
על פי הנתונים הישראליים, בניתוח הצרפתי מתוארות תוצאות אימהיות מדאיגות: היו יותר מקרים של צורך להרחיב את החתך הרחמי לחתך בצורת T בשל קושי בחילוץ, תוצאה נדירה ביותר בניתוחים אלקטיביים.
תוצאות היילודים
על פי הספרות המקצועית, אין הבדלים בתוצאות היילודים. חשוב לציין כי אין התייחסות ספציפית במרבית העבודות לקושי בחילוץ, ל-pH ולציוני אפגר נמוכים.
עקב כל הממצאים שצוינו ועל אף יתרונות הגישה לאישה בניתוח הצרפתי, משרד הבריאות, בהמלצת האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה והאיגוד הישראלי לרפואת האם והעובר, החליט לאסור על ביצוע הניתוח הצרפתי עד להשלמת מחקר מבוסס עובדות על התועלות מול החסרונות.
יש נשים שמרגישות שאסור לקחת מהן את הבחירה, גם אם משרד הבריאות סובר שזה לא בטיחותי. אפשר בהחלט להבין אותן, אבל עדיין חשוב לזכור שלידה הוא אירוע רפואי לכל דבר ושאם חס ושלום יש סיבוך, המחיר עלול להיות גבוה עם השלכות לכל החיים. זאת לא רולטה רוסית.
חשוב מאוד לאמץ את התמיכה ואת הליווי של מיילדות סביב הניתוח, את הנגישות של משככי כאבים, את הניידות המוקדמת ואת הוויתור על קטטר כדי לאפשר לאישה הרגשה טבעית ונעימה יותר. אבל לגבי טכניקת הניתוח עצמה, כדאי להוכיח שהתועלת עולה על הנזק. עוד חזון למועד.