רומי לא יוצאת לדרך לפני שהיא מבררת איפה יש שירותים קרובים. היא גם מתעוררת בלילה מספר פעמים לשירותים. וגם כשהיא מגיעה אליהם, לפעמים זה מאוחר מדי. היא סובלת מתסמונת השלפוחית הרגיזה. תסמונת השלפוחית הרגיזה הינה תסמונת קלינית שמאופיינת על ידי דחיפות למתן שתן, תדירות גבוהה במתן השתן והשתנה לילית (מעל לפעם אחת במהלך השינה).
לכן כל כך חשוב לטפל בה. את התסמונת ניתן לחלק לשני סוגים: הראשון, שלפוחית רגיזה מסיבה לא ברורה, והשני הוא שלפוחית רגיזה משנית להפרעה במערכת העצבים כמו במחלות מסוג פרקינסון, פגיעות עמוד שדרה, טרשת נפוצה, אירוע מוחי ועוד. לפעמים תופיע התסמונת כשיש זיהום בדרכי השתן, מחלת אבנים בדרכי השתן, גידול בשלפוחית ועוד. גם שתיה מרובה של קפה או אלכוהול ושתיה מרובה בסמוך לשינה עשויים להוביל לחלק מתסמיני השלפוחית הרגיזה.
האבחנה של תסמונת השלפוחית הרגיזה תכלול בדיקת אורולוג, והפניה לבדיקות מתאימות. נהוג לבצע בדיקה אבחנתית של מערכת השתן – אורודינמיקה. זוהי בדיקה פולשנית שמטרתה להעריך את התפקוד של מערכת השתן התחתונה. שכיחות התסמונת עולה עם הגיל ומשפיעה מאוד על איכות החיים, בהתניידות ובקשרים החברתיים, הפרעות בחיי האישות ופגיעה בדימוי העצמי.
איזה טיפולים ניתן להציע בתסמונת השלפוחית הרגיזה? זה תלוי בדרגת החומרה של התסמינים.
דרגה 1
תסמיני שלפוחית רגיזה היא מחלה שקטה ורבים המטופלים שמתביישים לגשת לייעוץ בעקבות הבעיה ולכן נשארים ללא טיפול. אבל הטיפות יכול להיות ממש פשוט. למטופלים עם תסמינים בדרגה קלה נציע לבצע שינויים באורח החיים, כמו הפחתה בשתיית משקאות משתנים, צמצום שתייה לפני השינה ותוספת של פיזיותרפיה של רצפת האגן. יש גם משקולות ומאמנים נרתיקים שיעזרו בשילוב עם תרגילי התאפקות .
דרגה 2
כשמדובר בתסמונת בדרגה בינונית נשקול טיפול תרופתי. המנגנון של התרופה היא עיכוב התכווצויות בלתי רצוניות של שריר השלפוחית, והגדלת מרווח הזמן בין הטלות השתן, הקלה בדחיפות ובדליפת השתן, והפחתת בהשתנה הלילית. שמות התרופות הנפוצות הן, בין השאר, טוביאז, דטרוזיטול, ספזמקס, אך הבעיה היא שיש להן לא מעט תופעות לוואי כמו יובש בפה, נטייה לעצירות, וטשטוש ראייה. לכן לא מעט מטופלים (עד שני שליש) יפסיקו את הטיפול .יש תרופה (בטמיגה) שפועלת במנגנון שונה עם תוצאה קלינית דומה, וביעילות טובה, ללא תופעות לוואי משמעותיות פרט לעלייה בלחץ-דם ודופק. אפשר לשלב בין התרופות לשם הגברת היעילות.
דרגה 3
במקרים עם הפרעה חמורה, או כשאין תגובה או רבות תופעות הלוואי בבדיקה, ננסה טיפולים זעיר פולשניים: אחת האפשרויות היא הזרקת בוטוקס לשריר השלפוחית תחת הרדמה מקומית. זוהי פעולה קצרה המבוצעת בחדר ניתוח באשפוז יום או במסגרת המרפאה. החומר שמוזרק לשריר שלפוחית השתן גורם לעיכוב ההתכווצויות הבלתי רצוניות של שריר השלפוחית וזה מקל מאוד על תסמיני השלפוחית הרגיזה.
שיטה נוספת היא גירוי עצבי של השריר של הרגל. מדובר בסדרת טיפולים מובנית ומותאמת אישית שמבוצעת במרפאה. ויש גירוי עצבי בעמוד השדרה – פעולה המבוצעת בחדר ניתוח הכוללת החדרה אלקטרודה לגב. במקרים נדירים בהם אין תגובה לטיפולים שתוארו או שיש פגיעה במערכת השתן העליונה הקשורות להפרעות בתפקוד השלפוחית, נשקול ניתוח בטני להטיית שתן / הגדלת שלפוחית על ידי תוספת של מקטע מעי .
רומי מקבלת הדרכה לפיזיותרפיה שלרצפת אגן כולל ביופידבק. היא עורכת גם יומן שתיה, ומגלה שהיא שותה כשמונה כוסות קפה בשעות אחרי הצהריים והערב. השינוי הקל הזה מחולל פלאים. השינה רציפה והיא יכולה להתנועע בתחבורה ציבורית בלי לברר איפה ממוקמים השירותים באזור. רומי יצאה לחופשי.