בליל שבועות מקובל לעשות 'משמר' ולאחר התפילה כולם משפשפים עיניים וממהרים הביתה לאכול סעודת חג ולחטוף כמה שעות שינה.
אותי זה תמיד משעשע היות ובמשך מעל שש שנים , בתקופת הסטאג' וההתמחות, הייתי מדלגת קבוע על שינה של לילה שלם לפחות פעמיים בשבוע.
השינה היא תופעה משונה. למשך כמה שעות ביממה האדם נמצא במין חוסר הכרה חלקי, לא מתפקד. בשביל מה צריך את זה? אך כידוע שעות השינה האלו הכרחיות, בלעדיהן האדם אינו מסוגל לתפקד, וגם בלי רצונו הוא ירדם בשלב מסוים. מחסור בשינה הוא ההפרש בין מספר שעות השינה שהגוף זקוק לו לבין מספר השעות שהאדם ישן בפועל.
נוסף לצורך להשלים את שעות השינה האדם חש עייפות וחוסר נוחות רבה בתקופה שהוא נמצא במצב של חוסר שינה, ובמצב של חוסר שינה מתמשך קיימת ירידה משמעותית בתפקוד ועלולות להתעורר בעיות בריאות שונות, כמו פגיעה במערכת החיסון , במערכת ההורמונלית, בתפקוד הלב ועוד.
נמנום באמצע פעילות או תופעה של 'ניקור' או מאבק בעייפות הנופלת על האדם בשעות אחר הצהריים עשויים להיות סימנים לחוסר שינה כרוני. קושי לקום בבוקר, רצון לנמנם לאחר ארוחות או בזמן נהיגה, שינה מרובה בסופי שבוע, גם הם סימנים שמשהו בהתנהלות השינה של האדם אינו תקין. המחסור בשעות השינה פוגע בכושר השיפוט ובזמן התגובה.
מחקרים הוכיחו שלא ניתן להסתגל למצב שבו ישנים פחות מהנדרש. היה מי שדימה את מצבו של האדם שנמצא בחוסר שינה כרוני לשיכור ברמת תפקוד 'סבירה', שמתמצא בסביבה אבל לא מסוגל לקבל החלטות משמעותיות ולתפקד. עייפות כמו שכרות עלולים לגרום לירידה ביצירתיות ובמיומנויות של פתרון בעיות, חוסר יכולת להתמודד עם מתחים, בעיות ריכוז וזיכרון, ירידה במהירות התגובה, ועלייה בסיכון לתאונות.
השאלה מהו זמן השינה האופטימלי נתונה בוויכוח רב שנים. יש הנוקבים במספר 6, ויש המעלים את המספר ל-7 או 8. יתכן מאוד שמדובר במנעד מסוים ואינדיווידואלי, מולד או נרכש או שניהם, כמו תופעות גופניות רבות אחרות.
הוספת שעות שינה בשבת עשויה להשיב לאדם את הרגשתו הטובה, אך לא פותרת את מעגל הקסמים של מחסור מתמשך בשעות שינה. כדאי ללכת לישון בערב כאשר מרגישים עייפות. במקרים שזה אפשרי, כדאי להתעורר באופן טבעי, ללא שימוש בשעון מעורר.
נשים רגישות יותר למחסור בשינה. נשים רבות מתעוררות באמצע הלילה בשל דאגה לענייני עבודה ומשפחה ומתקשות להירדם שוב. התופעה הזו מחריפה עם השנים. בעקבות שעות השינה החסרות הן סובלות יותר מסטרס ונוטות ללקות יותר בסוכרת מסוג 2, במחלות לב ובדיכאון בהשוואה לגברים. החוקרים תולים זאת בהבדלים ההורמונאליים בין גברים לנשים.
אצל נשים שאינן ישנות מספיק נמצאו רמות גבוהות יותר של סמנים הקשורים ליתר לחץ דם ולמחלות לב בהשוואה לגברים, רמות אינסולין וגלוקוז בדם גבוהות יותר, וככלל הנזק שנגרם להן מחוסר שינה משמעותי יותר. אולי זו אחת הסיבות לכך שהן פטורות מלקום לתפילת שחרית במניין.