בהריון שלי עם התאומות- הראשונה יצאה ורדרדה ושמנמנה, ואילו השנייה נולדה קטנה וכחולה. מסתבר שהייתה היפרדות שליה. הצוות הנאונטלי נבהל כהוגן. היא נלקחה לפגיה להשגחה ולבי החסיר כמה פעימות.
השליה דבוקה לדופן הרחם ומחברת בינו לבין העובר. כך עוברת לעובר אספקת מזון וחמצן, דרך כלי הדם האימהיים. השליה גורמת לייצור של הורמונים הנחוצים לתמיכה בהריון. בהריונות של תאומים לא זהים, נמצא שתי שליות נפרדות. במהלך הלידה, בשלב השלישי של הלידה, השליה מתנתקת מהרחם לאחר יציאת העובר. זה מתרחש במהלך חצי השעה הראשונה שלאחר הלידה.
היפרדות שליה מוקדמת מוגדרת כהתנתקות – חלקית או מלאה – של השליה מדופן הרחם, המתרחשת לפני יציאת העובר מהרחם. כשליש מהדימומים במהלך חודשי ההיריון המתקדמים נובעים מהיפרדות. הסימנים להיפרדות יהיו בדרך כלל כאבי בטן ודימום רחמי.
מה הם הגורמים להיפרדות שליה?
אנחנו לא לגמרי יודעים מה הסיבה להיפרדות שליה, אבל יש כמה מצבים ידועים- יתר לחץ דם אימהי, חבלה לבטן, חבל טבור קצר וריקון פתאומי של הרחם כמו במצבים של ירידת מים, או יציאת העובר הראשון בלידת תאומים. יש כמה גורמים המעלים את הסיכוי להיפרדות שליה: רעלת הריון, יתר לחץ דם כרוני, ירידת מים מוקדמת, עישון, שימוש בקוקאין, זיהום תוך רחמי, מצב של קרישיות יתר, הריון מרובה עוברים, ועוד.
אם ההיפרדות היא אקוטית, היא תדרוש התייחסות דחופה. פעמים רבות יהיה צורך בניתוח קיסרי. כמו כן, יש סיכון לאיבוד דם משמעותי, הפרעה קשה בקרישת הדם וצורך בקבלת מנות דם, כי הרחם לא מוכן להתכווץ. במקרים קשים יש צורך בכריתת הרחם. העובר מושפע מכל התופעות הנ"ל ועלול לסבול מחוסר אספקת דם.
מה הם הסימנים להיפרדות שליה?
התמונה הטיפוסית היא דימום וגינלי המלווה בכאבי בטן ובהתכווצויות של הרחם. האבחנה היא בבדיקה גינקולוגית, בה ניתן להתרשם מטונוס מוגבר של הרחם- רחם מתוח ופעימות לא סדירות של לב העובר. אם היפרדות השליה משמעותית אפשר לאבחן זאת בבדיקה אולטרסאונד. במקרים מסוימים יתכן מצב של דם שנאגר מאחורי השליה ואז נראה כאב בטן ובטן מתוח וכמובן שינויים בדופק העוברי. זה עלול להיות מסוכן מאד.
במקרים קלים, הטיפול יסתכם בהמלצה על שתיה מרובה, מעקב לחץ דם, הימנעות מפעילות גופנית ומתשמיש. במקרים קשים נדרש ניתוח קיסרי לעיתים בתוספת עירויי דם לאם ולעובר בשל הדימום בתוך הרחם. במקרים של היפרדות שליה, אחרי לידה נרתיקית, כשאנחנו באים לבדוק את שלמות השליה אנחנו יכולים למצוא אזורי היפרדות גדולים.
האם ניתן למנוע היפרדות שליה? ניתן למנוע רק את הדברים שהם בשליטתנו. חשוב להקטין את הסיכון על ידי הימנעות מעישון במהלך ההיריון ומעקב לחץ הדם, כמו גם הימנעות מפעילויות העלולות להביא לחבלות בטן. אם יש היסטוריה של היפרדות שליה, חשוב להקפיד על מעקב אולטרסאונד צמוד. כיום, בעזרת טיפול תרופתי בכדורים או זריקות, ניתן לנסות למנוע הישנות של תופעה זו.
אתם בטח שואלים מה קרה עם התאומה הקטנה אצלנו? זאת הקטנה גדלה לתפארת (וזהו גם שמה בישראל).