איך נצלח שבע ארוחות חג ונישאר בריאים? ד"ר חנה קטן עם שורה של המלצות לקראת ראש השנה
שבע ארוחות של חג – איך עושים את זה? לרגע, נעזוב את המתכונים ואת ההכנות הפיזיות, ונדבר על הצד הרפואי של האירוע. בחודש של תשובה, אין מתאים יותר מהתשובה של הגוף, לשמור שמירה יתרה על הכלי היקר בו שוכנת הנשמה. אבל זה לא קל.
כרבע מהציבור הישראלי לוקה בהשמנה. ישראל היא המדינה השלישית מבין 44 מדינות בהן רווח עודף משקל במבוגרים, והחמישית בילדים. למעלה מחצי מיליון אזרחיה חולים בסוכרת. השמנה קשורה במגוון רחב של מצבים רפואיים כדוגמת סוכרת סוג 2 ומחלה קרדיווסקולרית ולפיכך אחראית לשיעורים גבוהים של תחלואה ותמותה. המשקאות הממותקים אחראים לכשליש, ואף יותר, מצריכת הסוכר המוסף ,שאינו ממקור טבעי, בתפריט היומי של רבים מאזרחי המדינה, וזה מגביר את הסיכון לסכרת וגם להשמנה.
התזונה המגוונת והנגישה והתעשייתית מצד אחד, והפעילות הגופנית שנחסכת לנו בעזרת כל הכלים שסביבנו, מרכבת קלה ועד מדרגות נעות, גורמים לכך שהרבה מאוד אנשים בכל הגילאים מוסיפים לעצמם משקל שאינו מוסיף בריאות.
מחקרים רבים על חולדות הצביעו על כך שהשמנת יתר מגבירה את עצמה במעין מעגל קסמים, על ידי דיכוי הורמון שאחראי על דיכוי התיאבון ושריפת קלוריות. החוקרים פיתחו תרופות שסייעו לחולדות אלו לפתח חלבונים רצויים להפחתת השמנה, והפעולה הזאת הועילה להן; וכך יוצאות לשוק תרופות נגד השמנה שפועלות במנגנון זה.
אבל ההשפעה על הבריאות מגיעה גם מכיוון אחר. מחקר שבוצע באוניברסיטת 'גון הופקינס' העלה כי רופאי משפחה מפתחים פחות אמפתיה ורגישות כלפי אנשים עם השמנת יתר ומשקל עודף, יחסית למטופלים האחרים שלהם שהם במשקל תקין. המחקר הראשוני הזה הקיף את מרפאותיהם של כארבעים רופאי משפחה בארה"ב וכמאתיים ממטופליהם. פרמטר חשוב שנבדק היה נושא האמפתיה שהרופא הפגין בטבעיות מול מטופליו, כאשר ידוע שהפגנת אמפתיה מעלה באופן משמעותי את היענות הפציינט להוראות הרופא ולטיפול תרופתי. ואכן, נמצאו פערים משמעותיים בהתנהלות ובקשר הרגשי בין הרופא ומטופליו ביחס ישיר למשקלם.
השמנה בהריון היא מחלה שמשפיעה הן על בריאות האם, הן על בריאות העובר, והן על מהלך ההיריון והלידה. קיימת עליה ניכרת בתחלואה בהריון המתבטאת ביתר לחץ דם הריוני, בסוכרת הריון, בהפרעת שינה חסימתית, בכאבי גב, בפקקת ורידית, בהשמנה עוברית, ועוד. בלידה יש יותר פרע כתף של העובר, קרעים בתעלת הלידה, ניתוחים קיסריים , זיהומים באזור פצע הניתוח, לידות מכשירניות, ועוד.
כדאי להעלות את נושא השינוי בתזונה, כדי למנוע עליית משקל ואף לגרום לירידה מבוקרת. אם בהריון רגיל אישה מוסיפה בין -10-12 ק"ג למשקלה במהלך ההיריון, באשה עם השמנת יתר יש לעשות כל מאמץ שהעלייה במשקל תהיה של ח5 ק"ג בלבד, ואם ישנה השמנת יתר משמעותית יותר אף מומלץ שלא תעלה כלל במשקל המהלך הריונה. גם פעילות גופנית חשובה בנשים אלו במיוחד, כאשר שחיה הוא אחד מתחומי הספורט המתאימים ביותר להריון.
הרמב"ם כבר חילק את סוגי המזונות לשלושה – כאלו שאסור לאוכלם כלל כי אם רק בכמות קטנה ובמקרים נדירים, מאכלים שאפשר לאוכלם אבל צריך להמעיט בהם, והמאכלים הבריאים והמשובחים שגם אותם צריך לאכול רק בכמות סבירה ובזמנים מתאימים. כל זה נכון בימי החול, אבל אם נחזור לאירוע- שבע ארוחות של חג. מה עושים? סיבוב בחוץ בין ארוחה לארוחה, [בין אזעקה לאזעקה], להשתדל ללכת לישון שלא בסמוך לארוחה, להכין ארוחות קלות- אולי אפשר להסתפק במנה אחת אחרי סימני החג שיכולים להוסיף לשובע. והעיקר- לשוב תשובה שלמה אל הגוף ואל הנשמה.