במרפאה אני פוגשת את מחלת ההשמנה. לא מעט נשים שטיפלתי בהן זכו להשיל מעצמן קילוגרמים רבים עקב הרצון להרות בבריאות. מחלת ההשמנה היא בין השכיחות והמסוכנות בגיל הפריון. ידוע כי השמנת יתר מסכנת הן את האם והן את העובר- בהופעת סכרת הריון, יתר לחץ דם הריוני, עלייה בניתוחים קיסריים, ועוד. במקרים של השמנה משמעותית, אנחנו מעודדים את בצוע הניתוחים הבריאטריים בנשים אלו. חשוב שאישה עם השמנת יתר המתכננת היריון תעבור יעוץ פרטני עם רופא כירורג ורופא נשים, היות והשמנת יתר הדורשת ניתוח כרוכה בסיכון מוגבר במהלך היריון ולכן יש לבצע את הניתוח כהכנה להריון.
מומלץ להמתין שנה לפחות בין הניתוח הבריאטרי עד לכניסה להיריון. יחד עם זאת, ניתן לשקול קיצור מרווח זה בהתאם לסוג הניתוח ולגיל המטופלת, לאחר יעוץ פרטני ולשיקול דעת הרופאים המטפלים. באישה שהרתה במרווח שקטן משנה, יש להגדיר את ההיריון כהיריון בסיכון מוגבר הדורש מעקב רפואי מתאים עם דגש על חסרים תזונתיים ויעוץ דיאטני צמוד לאורך ההיריון.
לאחר כל סוגי הניתוחים , לפני הכניסה להריון, מומלצת נטילה של מולטי ויטמינים הכוללים, בין השאר, סידן וויטמין די. לאחר ניתוח מעקפים יש להוסיף B12 תת לשוני. לפי סוג הניתוח יש לשקול לבצע את בדיקות הדם הבאות לפני כניסה להיריון: ספירת דם, כימיה, B12, חומצה פולית ופרופיל ברזל. בניתוחי מעקף כגון מעקף תריסרין יתכן כי ידרשו בדיקות נוספות כגון ויטמין D, E, A, ותפקודי קרישה
מעקב הריון לאחר ניתוח בריאטרי-
בתחילת ההיריון יש לתכנן עליה במשקל אופטימאלית, בהתאם ל־BMI התחלתי ע"י יעוץ דיאטני ורופא הנשים. יש לבצע בדיקות על מנת לזהות מוקדם ככל האפשר סוכרת הריונית ע"י ביצוע בדיקת סוכר, בצום ושקילת ביצוע העמסת סוכר שלמה OGTT-.
חשוב שיהיה מעקב רפואי או דיאטני אחר תלונות במערכת העיכול כגון: הקאה חוזרת, כאב ברום הבטן ותסמונת ההצפה. בנוסף לבדיקות המבוצעות לפני היריון, יש לבצע בדיקות תקופתיות לזיהוי חסרים כתוצאה מהניתוח וההיריון כגון: ספירת דם, ברור מעבדתי של אנמיה מחסר ברזל, חומצה פולית, אלקטרוליטים ותפקודי כבד וכליה. יש להמליץ לכל אישה בהיריון לאחר ניתוח בריאטרי ליטול תוספי תזונה משלבים מוקדמים של ההיריון. תוספים אילו יכילו ברזל, חומצה פולית וויטמין B12
מניעת היריון לאחר ניתוח בריאטרי
ישנם מחקרים מועטים בנושא השפעת ניתוחים בריאטרים על אמצעים למניעת היריון ואין מחקרים המדווחים תוצאות שימוש באמצעי מניעה לאחר ניתוחי שרוול, טבעת ומעקף קיבה עם השקה אחת "מיני מעקף". עקב השינויים הצפויים בספיגת תרופות דרך הפה לאחר ניתוחי מעקף מומלץ בספרות להימנע מטיפול בגלולות פומיות ולהעדיף טיפולים עוקפי מערכת העיכול, כגון התקן תוך רחמי, טבעת וגינאלית של נוברינג, מדבקות אוורה עוריות וזריקת פרוגסטרון תת עורי.
היות והשפעת המדבקה תלויה בספיגה במעבר דרך העור ורקמת השומן, יש לנהוג במשנה זהירות בשימוש במדבקה למניעת היריון במטופלות במשקל מעל 90 ק"ג בשל יעילות מופחתת. לעיתים נמליץ על שימוש בזריקת DMPA( acetate medroxyprogesterone Depot )בשל אבל הזריקה נושאת אתה סיכון לעליה במשקל. בניתוחי שרוול אין מידע על ספיגה והשפעת גלולות ועל כן מומלץ לשקול שימוש באמצעי מניעה נוסף לפחות בחצי השנה הראשונה לאחר הניתוח.
יש בעייתיות בנשים שרוצות להרות לאחר ניתוח אבל מאד חוששות לעלות במשקל. צריך לחזק אותן ולהפיג את חששותיהן. את עשית מהלך גדול. כעת תיהני מהצמיחה של חיים בתוכך מתוך בריאות שלמה.