משה רבנו מטיף מוסר לעם ישראל, ומבקש ממנו לערוך גם בירור היסטורי שישליך מהעבר להווה: 'כי שאל נא לימים הראשונים אשר היו לפניך… הנהיה כדבר הזה או הנשמע כמוהו' הוא מדבר על מעמד הר סיני, אבל הרעיון נכון גם בהקשרים אחרים.
למשל: ברפואה המודרנית ההיסטוריה הרפואית של המטופל היא כלי ראשון במעלה כדי לזהות ולאבחן בהקשר לתלונות של החולה מהי הבעיה העכשווית שלו וכיצד ניתן לעזור לו. לבירור הזה קוראים בלועזית אָנַמְנֵזָה, ולקיחת אנמנזה כפי שצריך יכולה לקבוע את הצלחת הטיפול בהמשך לשבט או לחסד.
כמובן שהרופא יכול וצריך להיעזר בתיק הרפואי של החולה, שהוא בדרך כלל ממוחשב ונגיש אבל גם הריאיון הוא כלי חשוב בבירור וזיהוי המצב הקיים ובקביעת תכנית הטיפול, שהרי אין כמו מגע אישי עם החולה הניצב מולך.
האנמנזה פותחת בבירור ורישום פרטים מזהים של הפציינט, ובהמשך בבירור 'התלונה העיקרית' שלו.. לצורך כך הוא יתשאל לגבי העבר הרפואי של החולה, איזה תרופות הוא נוטל, האם הוא רגיש לתרופות או מאכלים מסוימים, פרטים הקשורים לאורח החיים שלו– עישון, שתיית אלכוהול, אכילת יתר, ,תרופות אותן הוא נוטל, בעיות רפואיות אצל בני משפחה קרובים, תנאי חיים – מצב משפחתי, תעסוקה, ועוד.