
ועתה ישראל מה ה' אלוקיך שאל מעמך כי אם ליראה את ה' אלוקיך ללכת בכל דרכיו ולאהבה אותו ולעבד את ה' אלוקיך בכל לבבך ובכל נפשך לשמור את מצוות ה' ואת חוקתיו… לטוב לך (דברים יב).
השאלה היא אם לכל הרשימה הארוכה זו מתאים הפתיח 'מה ה' אלוקיך דורש מעמך', כאילו מדובר בדבר קטן, בדרישה אלמנטרית, כאשר כל אחד מבין שהכוונה היא לעולם מלא של עולם מלא של עבודת ה', על תמצית חובותינו בעולמנו.. וזה לא קל.
אבל בסוף הרשימה הזו מחכות שתי מילים שמשנות את התמונה: 'לטוב לך'! לא מדובר על עבודת ה' שהיא רק לצורך 'מילוי חובותינו' כלפי מלך העולם – אלא מדובר על עמל שהוא למעננו ולטובתנו, בעולם הזה ובעולם הבא, כפי שאנו רואים בעינינו.
מה כוללת 'הליכה בדרכיו' ? צבר של הנהגות טובות לכלל ולפרט. למשל- ביקור חולים. 'מה הוא מבקר חולים אף אתה בקר חולים'. ביקור חולים היא מצוה מעשית מאוד. המילה 'לבקר' פירושה לא רק לבוא לביקור בביתו של החולה אלא גם לבדוק ולבחון מה חסר לו, במה אפשר לעזור לו, ולסייע למשפחתו בטיפול בו.
לכן חשוב שהביקור יהיה ביקור פיסי במקומו של החולה ולא רק ביקור וירטואלי, שיחת טלפון למשל. אמנם בימינו ביקור החולים נעשה בעיקר כדי לגמול חסד עם החולה, לשמח אותו, להראות לו שאוהבים אותו ושחושבים עליו. עלו שאלות רבות לגבי ביקור חולים בזמן הקורונה. אין ספק שבמציאות שבה הביקור עלול להזיק בריאותית למבקר כשמדובר במחלה מדבקת, ניתן לבטא את הדאגה ואת השיתוף עם החולה באמצעיות שיחת טלפון או זום.
אבל ישנו עוד אספקט לביקור חולים, ובו הביקור הפיסי הרבה יותר רלוונטי, והוא לראות בעיניים את מצבו של החולה כדי להתפלל עליו מכל הלב, וכמובן שאין דומה ראיה לשמיעה – אם נראה את החולה במצבו המורכב באופן אותנטי באופן טבעי, הלב יתמלא רחמים והתפילה לה' לרפואתו של החולה תבקע מעומק הלב.
אם כך, ראינו שלמצוות חולים ישנם שלושה קדקודים – העזרה לחולה, ההשתדלות לשמח אותו, והתפילה עליו.
יש מחקרים על כך שחולים שהתפללו הבריאו בצורה טובה יותר מאלו שלא. ממחקר שנערך בארה"ב עולה כי מאמינים שחלו נזקקו לכ-12 ימי טיפול סיעודי בלבד, זאת בהשוואה ל-27 ימים בקרב עמיתיהם האתיאיסטים. מחקרים מצאו שתפילות יכולות לחזק את המערכת החיסונית, להאט את קצב הלב ולהוריד את לחץ-הדם.
אבל ישנם גם מחקרים שלוקחים זאת צעד אחד קדימה- וטוענים שחולים שהתפללו עליהם- הבריאו בצורה טובה יותר. באוקטובר 2001, זמן קצר אחרי מתקפת הטרור בניו-יורק, פורסם מחקר מבית-הספר לרפואה של אוניברסיטת "קולומביה שמצא כי לנשים שעברו טיפולי הפריה וזכו לתפילות של קבוצת נוצרים, היה סיכוי של פי שניים להריון שהסתיים בלידת תינוק בריא מזה של הנשים שאיש לא התפלל לשלומן.
אני מבינה שזאת הידיעה שיש מי שחושב עליהם, שאכפת לו, והיא הנותנת רשת תמיכה ומחזקת את האדם החולה ואף משכללת את מערכת החיסון שלו.
ויהי רצון שתהיה רפואה שלמה לכל חולי עם ישראל.