תמיד חשבתי שמקצוע האורטופדיה הוא מקצוע גברי מובהק, עד שמצאתי רופאה אורטופדית נחמדה בעיר רמלה, שהיתה עיר הבסיס שלנו במשך שנים [כן, פעם העיר הזאת היתה שקטה], ושמה דר. פטיש. בכל מקרה, זה מקצוע שהוא ברובו גברי, כי העיסוק עם תיקון ניתוחי של רקמה קשה כמו עצם ודורש כוח פיזי.
העצמות הן אכן החלקים הקשים בגוף. עצמות רבות מרכיבות את השלד, ומהוות את הבסיס והמסגרת של מבנה הגוף. יש עצמות שתפקידן גם להגן על האיברים הרכים שמאחוריהן. העצמות מחוברות ביניהן באמצעות מפרקים מסוגים שונים, וחלקן פועלות עם השרירים שעליהן כמנוף.
מוח העצם מייצר את מרכיבי הדם עבור הגוף כולו. צפיפות העצם מבטאת את כמות המינרלים בעצם. עם השנים, ובעיקר בגיל השלישי, מאבדת העצם את צפיפותה וגם בעקבות שינויים הורמונליים או בעקבות מצבי תחלואה שונים.
בדיקת צפיפות עצם היא בדיקה שמסייעת לאבחן אוסטאופורוזיס – מחלה שבה העצמות מאבדות מצפיפותן ונוטות להישבר בקלות רבה יותר מאשר עצמות בריאות. בדיקה של צפיפות עצם היא בלתי חודרנית ונעשית באמצעות קרני רנטגן. אלה מודדים את כמות המינרלים האחרים בעצם לעומת כמות המינרלים ברקמות הרכות. מטרות הבדיקה הן לגלות את מי שסובלים מדלדול העצם ונמצאים עקב כך בסיכון מוגבר לשברים ולברר אם ישנו שיפור במצב העצמות אצל מי שמקבלים תרופות לבלימת התהליך של דלדול העצם.
עיקר בניית העצם מתרחשת עד אמצע העשור השלישי לחיים. בגיל צעיר, התאים האחראיים על בניית העצם- האוסטאובלסטים, הם הדומיננטיים. לאחר גיל זה- מתחילה הפעילות של התאים האוסטאוקלסטים שמפרקים את העצם, ופעילותם מוגברת במיוחד לקראת גיל המעבר. גורמי הסיכון לאיבוד צפיפות העצם הם משקל גוף נמוך במיוחד, [בנות עם הפרעות אכילה או ספורטאיות רזות במיוחד נמצאות בסיכון גבוה!], עישון, הפרעות בתפקוד בלוטת התריס, חוסר חשיפה לסידן ולשמש, שימוש ממושך בסטרוידים, תורשה, ועוד.
הדרך לשפר את צפיפות העצם היא מתן תכשירי סידן וויטמין D, תרופות ייעודיות הכוללות הורמונים, והתעמלות מיוחדת בה האשה נושאת משקל. זאת אולי הסיבה שנשים עם עודף משקל סובלות פחות מאוסטרופורוזיס. מקובל לנטר את צפיפות העצם לאחר הפסקת המחזור הווסתי בתדירות של פעם בשנתיים על ידי מכשיר שהבודק ספיגה של פוטונים דרך העצם. עצם עם חורים- אוסטאו=עצם, פורוזיס=חורים, כמובן שיספוג יותר.
במקרה של חבלה או נפילה ,סופגות העצמות חלק ניכר מהמכה, ולעיתים הן יוצאות ממקום חיבורן או נשברות. נקע, פריקה או שבר גורמים לכאב עז. מותר להחזיר בשבת עצם שנפרקה מחיבורה. במקרה של חבלה קשה שיתכן שנשברו בה עצמות, מותר וצריך לצלם את האזור הפגוע בשבת, ולוודא שלא נגרם נזק חמור ושאין צורך דחוף בטיפולים שונים. ברוב המקרים אין חשש פיקוח נפש בעצם שנשברה; כך שמותר לחובשה בשבת בתחבושת זמנית, אך יש להימנע מלגבס את העצם השבורה, מלקשור את החבישה בקשר כפול, או לעבור על איסור אחר מן התורה בטיפול בשבר. מאידך ברור שמי שאחת מעצמותיו נשברה נחשב כחולה, ומותר לבקש מגוי לעשות לו כל טיפול מועיל שהוא, כולל הנחת גבס .
העצמות הקשות הן בדרך כלל החלק שנשאר מאדם שנפטר ונקבר, ו'חזר אל האדמה אשר לוקח משם'