לאחרונה, מתרבים הדיווחים על הופעת התסמונת של הלב השבור- או בשמו המקצועי- טַקוֹצוּבּוֹ קרדיומיופתיה -Takotsubo cardiomyopathy. מדובר על מצב בו המטופל מרגיש תעוקת חזה קשה, המדמה התקף לב, וכשהוא מגיע לחדר מיון אכן יש סימנים מחשידים בתרשים הא.ק.ג. לפעמים גם בדיקת אקו לב לתפקוד הלב מראה על תפקוד לקוי של התכווצות השריר, תמונה של אי ספיקת לב בדרגות שונות. למרות כך, בדרך כלל נמצא לב בריא לגמרי בצנתור וגם אנזימי הלב יהיו תקינים. החוקרים אומרים שהתמונה נובעת מעומס רגשי, מהצפת המערכת הסימפתטית עקב סטרס, וזה מופיע באופן מובהק יותר בנשים. האם ידעתם שהמושג 'היסטריה 'מבוסס על השם הלטיני לרחם- היסטרו? מה זה אומר על היחס לנשים בימים ההם?
רפואת מגדר הוא תחום שהולך ומתפתח והוא מדייק את ההבדלים הפיזיולוגיים הרבים שישנם בין נשים לגברים. היום ישנה תת התמחות של רפואה קרדיולוגית המיוחדת לנשים, ובמרפאות אלו יושבות קרדיולוגיות שהתמחו בתחום זה. הסיבה לכך היא שהלב של האשה מגיב אחרת בעת אירוע של כיווץ כלי הדם, עם סימפטומים ייחודיים, שדורשים דרכי בחון וטיפול אחרים. ידוע שנשים המגיעות לחדר מיון עם חשד להתקף לב, מחכות יותר זמן בתור לטיפול מאשר גברים. וזאת לאחר שהן גם משתהות בבית זמן רב יותר, כי הן מרגישות צורך להשאיר את הבית מטופל ולא לעשות עניין מעצמן.
מסתבר שנשים גם מגיבות לכאב בצורה שונה מגברים- סף הכאב שלהן הוא נמוך, אך הן עושות אדפטציה לכאב, ומתגברות, למרות שבאמת כואב להן יותר מאשר לגבר. ואז הצוות הרפואי מתייחס לכאב שלהן כאל היסטריה, ולכן הן גם מקבלת טיפול רפואי דחוף באיחור רב, דבר המסכן את בריאותן.
גם מבנה המח שונה בין המינים. לאשה ישנם קשרים חזקים בין שתי האונות של המח, ולכן היא מתאוששת מאירוע מוחי ביתר קלות, כי היא יכולה להסתגל לשימוש בצד הלא פגוע. לאשה יש גם יותר גמישות מחשבתית, והיא שולטת באמנות .הדיבור. כנראה שהחלק הוורבלי מפותח יותר אצלה מסיבות היסטוריות-המתקשרות לחג השבועות ורות המואביה. הנשים ליקטו בשדה, כשהבעל צד את הציד, והן היו זקוקות למיומנויות חברתיות בזמן הלקט, כך שמבחינה אבולוציונית, ישנו הסבר למיומנויות התקשורת המופלאות של הנשים.
מאז מלחמת שמחת תורה, יש עליה מדאיגה בממדי תסמונת הלב השבור, גם אצל גברים. מסתבר שסטרס אישי הוא רק אחת מהסיבות. גם סטרס לאומי מהווה גורם סיכון. גם אנשים שלא חוו את הטראומה באופן אישי, מרגישים חלק. והם לוקחים ללב. אשריך ישראל- איזו ערבות. וכדרכו של רב אריה לוין זצ"ל- הלב שלהם כואב לנו…
פורסם בגילוי דעת לפרשת בהעלותך תשפ"ד