בתשעה באב אנחנו מנסות לחוות את הצער על החורבן עם כל הגוף וכל הנשמה. אסור לאכול ולשתות, אבל לסבול באופן מיוחד אין צורך, ובוודאי שלא להגיע לצום עם כאבי בטן והרגשת מלאות לא נעימה. לכן כדאי לשמוע לעצת חכמים על האופן המיטבי של ההכנה לקראת הצום.
יש לאכול ולשתות באופן סביר, מעט יותר מהרגיל, בכל מהלך היום שלפני הצום, ולא להגיע לארוחה האחרונה לפני הצום ('סעודה מפסקת') רעבים וצמאים. אין 'למלא את הבטן' בסעודה המפסקת, זה עלול לגרום לנו להתחיל את הצום עם כאבי בטן והרגשה לא נעימה.
יש לאכול מנה לא גדולה של עוף (למי שמותר) או דג (רצוי לא מטוגנים), ובעיקר פחמימות מגוונות שיתנו אנרגיה לגוף ביממה הבאה. יש להרבות בשתייה כבר משעות הבוקר ולא רק בארוחה המפסקת. עדיף כמה שפחות לשתות שתייה מוגזת או ממותקת, ולשתות הרבה מים במהלך כל היום- בימים חמים עד שלוש ליטר. חשוב לוותר על קפה לקראת הצום, כדי למנוע כאבי ראש הנובעים מסוג של 'גמילה' מקפאין. .
במהלך הארוחה המפסקת מומלץ לשתות תה קמומיל שמרגיע את מערכת העיכול. כדאי להימנע עד כמה שאפשר ממאכלים מלוחים לפני הצום, שגורמים להרגשת צמא מוגברת – לא דג טונה, לא רטבים ואבקת מרק, לא חמוצים וגבינות מלוחות, ולמעט עד כמה שאפשר בהוספת תבלינים לאוכל. על מנה אחרונה מתוקה כדאי לוותר, אפשר לסיים את הסעודה בפרי או ירק.
מה קורה עם נשים מניקות בתשעה באב?
אישה מניקה שעדיין לא חזרה לאיתנה אחר הלידה יכולה להימנע מלצום כאשר רופא קובע עבורה שהצום עלול לסכן אותה. אולם כאן נכנס גורם אחר – הצורך לוודא שהתינוק היונק לא ייכנס למצב של סכנה בעקבות הצום של אמו. ההנקה חשובה מאוד לתינוק ולמרות שקיימים תחליפי חלב עדיין ההנקה עדיפה רפואית ופסיכולוגית מכל תחליפיה. במקביל זקוקה המינקת למזון עשיר ומספק, כדי לשמור על איכות וכמות החלב, וצום ממושך עלול לגרום לירידה בכמות החלב ובאיכותו; לכן פוסקים רבים מקילים שלא לצום גם בתשעה באב.
אם האישה מרגישה שנגמר החלב או שנחלשה ביותר, כדאי שתוסיף ארוחה אחת או שתיים של חלב שאוב מראש עד לגמר הצום כדי שתוכל לנוח. למעשה הירידה באיכות החלב ובכמותו באה לידי ביטוי בעיקר לקראת סוף הצום, אך זוהי ירידה קטנה, זמנית והפיכה, ועל ידי הנקה מוגברת במוצאי הצום ,תימנע פגיעה בהמשך ההנקה.
נשים בהריון גם מוזהרות בצורך בשתייה מרובה לפני הצום ואם יש איזה שהוא סיבוך הריוני, חשוב להקפיד להתיישר עם המלצת רופאת הנשים לשתות ולפעמים גם לאכול. בריאות האם והעובר חשובה מכל. לפעמים אפשר להתחיל לצום ולהמשיך לפי ההרגשה
כולי תקווה שהצום יתבטל השנה- די- כבר כלו כוחותינו.
פורסם במקרו ראשון