
"אני כבר לא מה שהייתי, נראה לי שכבר חווינו הכל, עכשיו הקשר הוא בעיקר טכני…"
"יצאנו, בילינו, נהננו, התרגשנו, וזהו. אנחנו כבר 'זקנים' מידי…"
אלו משפטים מדכאים, נכון?
ולא, אלו לא משפטים ששמענו מפי אנשים בני 70 או 80, אלו אנשים שלכאורה עדיין בשיא פריחתם, סביבות גיל ה-40 שלהם!
אז מה מביא אנשים בגיל כזה (שהיום קוראים לו "ה-20 החדש") לדבר בצורה כזאת על הזוגיות שלהם? מה הסיבה שהובילה אותם לכאורה להתייאש ממנה? לשם כך יצאנו לשוחח עם ד"ר חנה קטן, גניקולוגית מוכרת ומוערכת, העומדת בראש הסגל של המרכז ללימודי משפחה של מכללת אורות ישראל, ובדקנו איתה את הסיבות לתופעה, הפתרונות וגם קיבלנו כמה טיפים שווים ממש על הדרך. היה מרתק, בואו איתנו!
נתחיל בשאלה המתבקשת: אלו קשיים או מורכבויות עלולות לצוץ בזוגיות בגילאי ה-40+?
"זוגות שמגיעים לגיל 40 פלוס בדרך כלל חיים עם מורכבות של בית עם ילדים גדולים וגם קטנים", מתחילה ד"ר קטן להסביר את המורכבות, "לפעמים אפילו עומדים לפני סבתאות עם עובר בבטן! יש גם ברקע הורים שמזדקנים שצריכים וזקוקים את תשומת הלב שלנו ואפילו עזרה פיזית מאיתנו. יש גם קריירה תובענית ולחצים כלכליים שהולכים וגוברים עם תחילת נישואי הילדים, בתוך כל הים הגועש הזה יש את החיים ביחד, את הזוגיות שלנו. אי של שפיות שראוי וכדאי לתת לו מקום משמעותי בחיים שלנו. פעמים רבות מידי הוא דווקא נזנח בגלל עומס החיים, לפעמים יש ירידה בתשוקה בגלל עייפות, שחיקה, וסיבות הורמונליות כאלה ואחרות, אבל אם מחליטים לתעדף את הקשר האינטימי, הבית כולו מרוויח.כדי שזה יקרה, צריך כלים".
לפרטים נוספים והרשמה לקורס לחצו כאן
כך מסכמת ד"ר קטן את המורכבויות הטמונות בגיל הזה, ואנחנו כבר רוצים לדעת הלאה, מהם השינויים הפיזיים שעוברים על כל אחד מבני הזוג שיכול גם להשפיע על הקשר והיחסים ביניהם?
"בהחלט שקיימים שינויים פיזיים אצל שני המינים", מסבירה ד"ר קטן, "לעיתים יש ירידה בהורמונים שקשורים לרצון, לעיתים יש שינויים בכלי הדם הקטנים שמשפיעים על ההתעוררות ועל ההתרגשות. אפשר לערוך בדיקות ולסייע, אין כמעט דבר שהוא לא פתיר" מבהירה ד"ר קטן את ההיבט הפיזי של הקשר.
יש לך גם טיפים לתת לקוראים שלנו?
"בהחלט כן", מאשרת ד"ר קטן, "אלו הרבה יותר מטיפים, כי אם תיישמו אותם בקביעות תוכלו לראות איך הזוגיות שלכם חוזרת לפרוח ממש כמו בימים הראשונים שלה. דבר ראשון וקריטי בעיני, זה לקבוע ביומן מפגש שבועי זוגי. זה יכול להיות גם בשעות הבוקר, אם זה יותר נוח לכם. במפגש הזה מנסים להכניס את כל החושים לחוויה של המפגש, ממש כמו שמתכוננים להפנינג! אולי קצת כמו שמתכוננים לשבת… מחפשים מענה לשאלות וקשיים שעולים, והכי חשוב: באים למפגש בלי ציפייה ש'משהו יקרה', פשוט נהנים מהרגע ומנסים להיות במיקוד חושי, ממש להרפות ולשמוח כמו ילדים קטנים".
"והטיפ הבא, הוא טיפ למיטיבי לכת", מחייכת ד"ר קטן ומסבירה: "תלמדו, פשוט תלמדו. אף פעם לא מאוחר מידי ללמוד כדי להעניק לעצמנו חיים טובים ומאושרים יותר. במיוחד בשביל זה פתחנו את המרכז ללימודי משפחה במכללת אורות ישראל. שם אנחנו מביאים בשורה חדשה של לימודי תעודה מקצועיים בתחומים מרכזיים שנוגעים בחיים של כולנו. כיום, יש לנו גם קורס ייחודי לזוגיות, בריאות ומשפחה לגילאי ה-40+, שם יוצאים עם ידע מקצועי, מחקרי ורלוונטי לחיי היום יום והכל ברוח תורתינו הקדושה. הקורס כולל את כל הנושאים הרלוונטיים לגילאים אלו, כמו: שינויים בריאותיים בגילאי המעבר, אינטימיות בגיל המעבר, הורות לרווקים, יחסי חמות – כלה ועוד".
אז את ממליצה?
"אני יותר מממליצה, אני חושבת שזה קורס חובה לכל זוג שרוצים לשמר את הקשר ולהחזיר את הניצוץ שאולי דעך עם הזמן בכורח הנסיבות".
למרכז ללימודי משפחה של מכללת אורות מגוון קורסים בהנחיית הורים, הדרכת כלות וזוגיות בריאה, המקנה ללומדים תעודה מטעם המכללה (מוכר כגמול השתלמות).