כשרועדת האדמה בטורקיה , היא מבשרת לנו לרענן נוהלים ולהתכונן לאירוע דומה, שבעזרת ה' לא יגיע.
צריך לצאת מהבית- ומהר. צריך לחזק ארונות וחפצים – אגב, גם בעקבות סערות כמו ברברה [שם שלא ממש התחברתי אליו- כי לאמי קראו ברברה]. וצריך גם לדעת איך לנהוג אם מתרחשת חבלה בעקבות האסון.
ארגון המיילדות הארצית הוציאה הנחיות לנשים הרות בעקבות ההתראות על רעידת אדמה אפשרית, ובין השאר התייחסה לחבלה ההריונית הייחודית.
חבלה גופנית בהריון שונה מחבלה אחרת, מכמה סיבות: ראשית – מדובר על חבלה בה עשויים להינזק שתי נפשות, כאשר העובר ירך אמו., חלק ממנה, כמו איבר בגופה. האישה ההרה גם נוטה להתעלפויות ,בעיקר בשליש הראשון של ההיריון, עקב ירידה בלחץ הדם, שתיה שאיננה מספקת, שינויים בערכי הסוכר, חוסר ברזל, ועוד גם התגובה הגופנית לחבלה שונה בהריון– בחבלת בטן הרחם ההריוני פגיע יותר לחבלה חיצונית, כשהוא מושלך קדימה.
למעשה ,הוא מגן על העובר שברחם; ומצד שני , עקב תפיחות הבטן ההריונית שדוחקת את חלק מאיברי הבטן, נוצרת לעיתים קרובות בעיה בזיהוי הפגיעה באם, המעכבת את הטיפול בה. ועם התקדמות ההיריון , נוספים גם חוסר היציבות עקב הבטן הבולטת ורפיון מערכת הגידים והשרירים באגן, שהוזכרו לעיל, ואלו גורמים לה לנטייה לנפילות, המגבירות את הסיכוי לנזק חמור אף בעקבות חבלה קלה.
השפעת החבלה על העובר תלויה בשלב של ההיריון בו אירעה החבלה, בעוצמת החבלה ובמיקומה, ובמידת הנזק האימהי. במקרה של נזק עוברי חמור עלולים להיגרם מוות תוך-רחמי או הפלה מוקדמת. במקרים של מות האם או של נזק אימהי חמור יש צורך ליילד את העובר בדחיפות בעזרת חיתוך דופן, שסיכוייו להציל את העובר גדלים ככל שההיריון בשלב מתקדם יותר, וככל שהניתוח נעשה סמוך יותר להיארעות החבלה. לצערנו, בימי הקורונה, אנחנו פוגשים אירועים של לידות קיסריות יזומות כדי להיטיב את הטיפול באם הנמצאת בסכנה גדולה.
בכל הריון האישה מכניסה את עצמה למצב של סכנה, ולכן היא גם מברכת 'ברכת הגומל', לאחר הלידה. עם זאת ,הסיכון קטן בהרבה ממה שהיה בעבר, בזכות הרפואה המודרנית. הותר לאשה לסכן את עצמה במידה מסוימת על מנת להציל את עוברה, למשל, מותר לה לעבור ניתוח קיסרי אם יש סימנים למצוקת עובר.
אבל בגדול, חיי האם קודמים גם אם הטיפול בחבלה שלה עלול לגרום למות העובר; וזה עקרון הלכתי מאד חשוב 'חייה קודמים'. ואכן, אם האישה סובלת ממחלה מסכנת חיים כמו סרטן או מחלה לבבית או כלייתית, מחובתנו לבכר את הטיפול בה על הדאגה לשלום העובר . וכך גם לגבי חבלה טראומטית וכדומה כולל ביצוע בדיקות הדמיה הנצרכות ללא חשש. ולפעמים גם יש צורך בהפלת העובר כדי לטפל באם.
הכלל שאמור להנחות אותנו זה קודם כל וראשית כל- בריאות האם. מעקב הריון כולל בתוכו קוד כל בדיקות לבריאותה של האם. מדידה של לחצי הדם, בדיקות שתן כללית ותרבית לשלילת חלבון ותרביות לשלילת זיהומים, שקילה מוקפדת, ביצוע העמסת סוכר, ועוד. האם היא המאכסנת, והעובר הוא 'ירך אמו' ולכן אם היה תהיה בריאה, יש סבירות יותר גבוהה שגם העובר ירגיש בטוב. וכך זה גם בחיים החוץ עובריים- אמא שמחה עושה בית שמח. משקיעים בזה עוד מבטן ומלידה. היא היציבות, האדמה שמתחת לרגלינו, שמחברת אותנו לאבינו שבשמיים. גם כשהאדמה רועדת.