
אין היום ספק שהעישון מסוכן מאוד לבריאות. העישון הוא גורם המוות המוגדר השכיח ביותר כיום. חלקיקי עשן הסיגריות חודרים לגוף גם בעקבות עישון פסיבי, והם גורמים לעליה משמעותית בשכיחות המחלות והנזקים גם בגופם של הלא-מעשנים הנמצאים בסביבת המעשנים.
הפגיעה העיקרית של העישון היא בלב ובריאות של המעשן, ובמקביל קיימת עליה תלולה אצלו בשכיחות סרטן הריאות ומחלות סרטן אחרות, ועוד. אין הבדל משמעותי בין סוגי העישון השונים (סיגריות, סיגרים, מקטרת, נרגילה וכו'). הסיכונים קיימים בכל רמה של עישון, אך מתגברים משמעותית ככל שרמת העישון עולה בכמות ובזמן. כל הדברים הנ"ל נכונים לא רק לגבי המעשן עצמו אלא גם לגבי האנשים החיים סביבו – הימצאות בסביבתו של מעשן מהווה למעשה עישון-פסיבי על כל סיכוניו.
העישון מוכח כגורם לתחלואה קשה, נכות ומוות. העישון מעלה את הסיכון לחלות במחלות כרוניות רבות, כולל מחלת ריאות כרונית חסימתית, מחלות לב וכלי דם, ובכלל זה התקף לב ושבץ מוחי, סוכרת וסרטן. העישון מדכא את מערכת החיסון, ובכך מעלה סיכון להידבקות בזיהומים נשימתיים שונים.
העישון הישיר והפסיבי פוגע גם בדור הבא .הסכנה לעובר כאשר אישה הרה מעשנת או נמצאת בסביבתו של מעשן (עישון פסיבי) גדולה הרבה יותר. קיימת עליה משמעותית בשכיחות של ההפלות, לידות המוקדמות, מות תוך רחמי ,מומים מולדים, ותינוקות במשקל נמוך. בין המומים העובריים, יתכנו חיך ושפה שסועים, מומי מערכת העיכול, מומי שלד ועוד.
העישון מזיק גם לפריון האישה. והגבר. הוא גורם להזדקנות מוקדמת של השחלות. בילדים להורים מעשנים יש עליה במספר הסובלים מפגיעות בתפקודי הריאות. ויש השפעות ארוכות טווח נוספות על הצאצאים. עבודה פינית קטנה שבוצעה על 500 גברים סביב גיל 19, שהגיעו ללשכת הגיוס , בדקה את השפעת העישון של האם במהלך הריונה על הכושר הארובי העתידי של הבן. נמצאו 60 בחורים שנחשפו לעישון של יותר מסיגריה אחת ליום בחיים העובריים שלהם. נמצאה ירידה בכושר הארובי , שהתבטאה ביכולות הריצה , באותם בחורים, ללא תלות במשקל או בפעילות גופנית שהם עסקו בו.
על פי כל מה שצוין לעיל, יש לכאורה איסור הלכתי לעשן. אולם כמה מפוסקי דורנו לא הסכימו לקבוע זאת באופן מוחלט, ולדעתם אין העישון שונה מאכילת יתר וכל מה שכלול ב'דרכו של עולם', שיש בה סכנה מסוימת, וכך הם מתייחסים לעישון לפי הכלל של 'שומר פתאים ה". כמובן שגם אותם פוסקים מסכימים שראוי מאוד להימנע ממנהג זה, ובוודאי אין להתחיל בו. אולם פוסקים רבים אוסרים את העישון מעיקר הדין, ולדעתם 'שומר פתאים ה" אינו חל על מעשה שהתבררה סכנתו ללא ספק, ובעישון עוברים על דין התורה 'ונשמרתם מאוד לנפשותיכם'.
פוסקים רבים אוסרים על סיוע למעשן משום 'לפני עיור לא תתן מכשול'.. השאלה מתחדדת עוד יותר כאשר הבקשה לסיוע עבור העישון מגיעה מצד אחד ההורים, האם מצות כיבוד אב ואם דוחה כאן את החשש להיות 'מסייע לדבר עבירה' או לא. אם מדובר בעבירה גמורה – אין עצה ואין תבונה נגד ה', ויש לסרב בנימוס לבקשת הסיוע הזו.
ומה תהיה ההכרעה ההלכתית לגבי הפגיעה בבריאות הילד שנחשף לעישון של הוריו? קטן אין מחילתו מחילה, כך שגם ויתורו, בפירוש או בשתיקה, על זכותו שלא להיפגע, אינו תופס כלל על פי ההלכה.
הגמילה מעישון היא תהליך לא קל, ואין תחליף לחינוך למניעת עישון לפני שהוא נהפך להרגל קבוע. קיימות שיטות רבות ושונות לגמילה, ומספרן רק מוכיח שאין שיטה אחת שהיא יעילה ומוצלחת באופן מספק. הדרך היעילה ביותר להיגמל היא שילוב של תמיכה התנהגותית וטיפול תרופתי .קופות החולים מציעות סדנאות קבוצתיות הניתנות דרך סל הבריאות, וגם אפשרות לקבלת הליווי ותמיכה דרך המוקדים הטלפוניים לגמילה מעישון. בנוסף קיים טיפול תרופתי המסייע לגמילה מעישון הניתן בסבסוד כמעט מלא. הפסקת העישון מגדילה באופן משמעותי את תוחלת החיים של המעשן. בתקופת ההריון הגמילה מעישון קלה יותר, עקב תחושת האחריות של האשה על עוברה; הדברים נכונים במידה מרובה גם על הבעל המעשן.
מיס קורונה מעניקה הזדמנות לגמילה סופית מהעישון, כדי למנוע תחלואה קשה. רבים המחקרים על כך שהשילוב של קורונה ועישון עלול להיות קטלני. והנגיף הזה עלול , הרי, להישאר אתנו עוד תקופה ארוכה. בוודאי בהתחשב במשמעת הישראלית המופתית האופיינית..
באופן לא מפתיע, כך מוכיחים מחקרים אוניברסליים, שצומת הדרכים שבו התוכניות להפסקת העישון הן היעילות ביותר הוא זמן הציפייה להשגת הריון, או תוך כדי ההמתנה ללידה. בתקופה זו הלב פתוח לשמוע, והאחריות ההורית – גם של גברים המצפים להיות אבות- גוברת על יצר העישון שקשה להתגבר עליו בימים כתיקונם.
פורסם בערוץ 7