'ותהר… ויתרוצצו הבנים בקרבה'. בהריונה הראשון, לאחר שנים של עקרות, חשה רבקה בתנועות עובר מוגברות, והיא ביקשה לברר את משמעותן – 'ותלך לדרוש את ה".
מה משמעותן של תנועות העובר? היא הבינה אולי שיש תאומים בקרבה בגלל עצמת התנועות המוגברת, למרות שהלא היה לה קנה מידה להשוואה, היות והיה זה ההיריון היחיד שלה.
כבר בשבוע השישי של ההיריון ניתן היום 'לראות' את העובר על צג מכשיר העל-קול (אולטרסאונד) לצפות בליבו הפועם, אולם האישה ההרה איננה יכולה עדיין "לתקשר" ישירות עם העובר שבתוכה. רק בסביבות השבוע ה-20 להריונה (תחילת החודש החמישי) היא תתחיל לחוש בתנועות העובר. בהתחלה תורגשנה התנועות כמעין דפיקות קלות ולא תכופות על קיר הרחם, אך עם התקדמות ההיריון עוצמת התנועות תגבר ותדירותן תעלה. לכל שלב של ההיריון מתאימים סוגים שונים של תנועות עובר.
חוקר ישראלי בשם פרופסור סדובסקי שהיה רופא מיילד דגול, וזכיתי ללמוד אצלו בהדסה, היה מהראשונים שחקר ותיעד את נושא תנועות העובר. ממחקריו למדנו שאין להשוות את כמות ואופי התנועות בין אישה לחברתה, ואף לא בין הריונות שונים אצל אותה אישה, שהרי כשם שפרצופיהם שונים—גם תנועותיהם שונות. יתכן וכבר בתוך הרחם יצביעו התנועות על אופיו של העובר. אצל רבקה אמנו אנחנו רואים זאת החוש. זה מגביר תנועותיו כשהיא עוברת ליד בית מדרשו של שם ועבר, וזה מגביר תנועותיו כשהיא עוברת ליד בתי עבודה זרה, רחמנא ליצלן.
ישנה חשיבות גדולה במעקב אחר התנועות במהלך ההיריון על מנת להבטיח את שלום העובר, שכן הוכח שקיים קשר הדוק בין עוצמת התנועות שלו ותדירותן לבין מצבו הבריאותי .כמובן שישנן פרקי זמן במהלך היום שבהם העובר ישן, ואז לא תורגשנה תנועות. לקראת סוף ההיריון ,אנו מדריכים את האישה ההרה לעקוב אחר כל שינוי בתנועות העובר ולדווח עליו לרופא, אם כי בדרך כלל מדובר ב'אזעקת שווא', ואפילו אם הרופא מתחיל להיות מודאג – בפתח חדר המיון העובר 'מתעורר'…
לכל הדעות מותר וחובה לחלל שבת גם עבור סכנת נפשו של עובר, למרות שנחלקו הדעות אם העובר נחשב 'נפש' לכל דבר. אם האישה ההרה מפסיקה לפתע להרגיש את תנועות העובר, נדריך אותה לשנות תנוחה כמו שכיבה על צד שמאל- תנוחה שמגבירה את זרימת הדם לרחם, או לאכול משהו מתוק כמו שוקולד שיכול להעיר את העובר, או לצעוד צעידה קלה. אם לאחר כל אלו, היא עדיין לא מרגישה תנועות, היא חייבת להגיע, גם תוך חילול שבת, לרופאת נשים או לחדר מיון, כדי שבוצע ניטור עוברי על ידי מוניטור עוברי ואולטרסאונד בו יודגמו נשימות, תנועות, טונוס גוף, כמות מים, ועוד- פרמטרים חשובים לבריאות העובר.
בהריונות מרובי עוברים קיים ריבוי תנועות, אך הן אינן מסייעות לניטור שלום העוברים; בהריונות האלו יש צורך להיעזר באמצעים 'מתוחכמים' יותר, כגון שימוש במכשיר העל-קול, כדי לוודא שאכן שני העוברים מרגישים בטוב, ולא טעינו בכך ששמענו פעמיים את הדופק של אותו תאום. בכל אופן, הם שניים יחד אך כל אחד הוא אחד ומיוחד. מי לנו יותר מזוג התאומים יעקב ועשיו.