האם אפשר לתכנן תכונות גוף בעלי חיים? הפרשה מספרת על הפעילות הנמרצת של יעקב אבינו, כדי שיוולדו לעדרו של לבן טלאים בדיוק בצבעים שהיו דרושים לו כדי שהם יעברו לבעלותו. המידע התורשתי נמצא במפה הגנטי שבגרעין התא .
קיום התכונות השונות של הגוף תלוי במבנה החלבונים שבו. המטען התורשתי של הגוף הוא שילוב של המטענים הגנטיים של האב והאם, והם עצמם נוצרו משילוב החומרים הגנטיים של הוריהם, וכך הלאה עד אדם הראשון. למרות שכל האנושות נולדה מאדם אחד (חוה הרי נוצרה גם היא מגופו של אדם), ההבדלים בין המטענים הגנטיים נוצרו במשך השנים על ידי מוטציות, שהם שינויים הנוצרים בגנים מסיבות שלרוב אינן ידועות לנו.
התכונות התורשתיות עשויות להיות מושפעות גם מן הסביבה. רואים זאת בהתנהגות של עשו , שגדל ברחם עם אחיו התאום יעקב, אך בוחר בדרך שונה. בפרשתנו נראה שיעקב הצליח להשפיע, על ידי הצגת המקלות המפוצלים ברהטים לעיני הכבשות בשעת הייחום, על תכונות שירכוש הדור הבא של הצאן, למרות שתכונות אלו בעיקרן הן תורשתיות. ההתערבות האלוקית באה לידי ביטוי בהשפעה העצומה שהיתה לפעילות המזערית של יעקב על מראה הטלאים שנולדו אחרי כן.
ולי יעקב הצליח לבחור את הזכרים בעלי הפוריות המוגברת, הבאים ברובם מהורים בעלי תכונות צבעים מנוגדות, ורק להם נתן להזדווג עם הכבשות; כך העלה באופן משמעותי את אחוז הכבשים העקודים, הנקודים והטלואים, כשהוא משתמש באופן מתוחכם בחוקי התורשה המנדליאניים (שנתגלו רק בדורנו, אך הוא ידע אותם ברוח קודשו) כדי להרבות את עדריו.
חלק מהמחלות התורשתיות הקשות ביותר מועבר לדור הבא רק כאשר שני בני הזוג נשאים גנטיים של אותה בעיה, וזה יתכן גם במקרה שבני הזוג הנשאים אינם סובלים כלל מהמחלה או ההפרעה. כדאי מאוד למנוע מראש אפשרות של הולדת ילדים חולים או בעלי מום, ע"י מניעה מראש. לכן גדולי הפוסקים ממליצים על קיום בדיקות שימנעו נישואין של שני נשאים של אותו גן נושא אחת המחלות הגנטיות, והוקמה עמותת 'דור ישרים' המטפלת בנושא תוך שמירה על סודיות מלאה של הממצאים. זה נכון גם לגבי עדות המזרח.
קיימת אפשרות לברר את המצב הגנטי גם במעבדות רגילות בלי סודיות, והבדיקות הבסיסיות אף ממומנות על ידי המדינה. אולם קיימת כאן בעיה -אם יתברר שפלוני נושא מוטציה בגן מסוים– זה יחשב בטעות כ'כתם' עליו ועל המשפחה, וייווצרו קשיי שידוכים לו ולבני המשפחה הנוספים.
הבדיקות של 'דור ישרים' הן אנונימיות וממוקדות לשאלה הפרקטית – האם השניים מתאימים לנישואין או שקיימת אצלם בעיה גנטית. אם בני הזוג ירצו למרות הכול להינשא זה עם זו, קיימת אפשרות להימנע מלידת ילדים בעלי מום באמצעות הפרייה חוץ גופית על כל ובצוע אבחון טרום השרשתי, תוך והחזרת עוברים בריאים בלבד לרחם.
אנחנו למדים שיש תכונות מורשות אבל עדיין יש השפעות סביבתיות, משפחתיות ובעיקר בחיריות שהן בסופו של דבר מעצבים את חייו של האדם.