
שומרת השער
ברבע לשבע נכנסת אשרת לחניית בית החולים, מנידה את ראשה לשלום לשומר החביב, ודוהרת אל עבר המדרגות המובילות ליחידה/ היא מוציאה מפתח פלדלת מהתיק, מסובבת את הידית, ונכנסת לחדר שארבעת קירותיו עטורים בתמונות של תינוקות חבוקים בידיים של הורים מחייכים… היא ניגשת לאינקובטור הראשון. "קודם כל – אבדוק הפריות. "…
זאת היא שגרת יומה של אמבריולוגית ביחידת ההפריה החוץ גופית. סביבה צלוחיות, מיקרוסקופים, אינקובטורים. היא מתבוננת, עורכת לעיתים חיפושים אחר זרעון אחד, , והוא יכול להיות ההבדל בין תינוק שייוולד – או שלא. בידיים שלה ממש יוכרע גורלו של זוג שמנסה להרות עשר שנים.
אשרת לוגמת כמה לגימות מהתה שהספיק כבר להתקרר, ועוברת הלאה – האחות מעבירה לה מבחנות משאיבת הביציות של דבי, בחורה רווקה בת 32 שהחליטה לפתוח 'תכנית חסכון' במסלול המשתלם ביותר – הקפאת ביציות. היא סופרת: 1, 2, אחת ואחת, אחת ושתיים… עשר ביציות! דבי אמנם מעדיפה שהתינוק ייוולד לה מקשר זוגי -טרי אך יש לה כעת גם ביציות קפואות ב'סטנד-ביי'…
אשרת פותחת את האינקובטור 'לבדוק את ההפריות' של משפחת שמעון. הם נשואים עשרים שנה, עדיין ללא ילדים. מירה היא אישה נאה, בת 40, הם עברו יחד מעל עשרה מחזורים, אך חוו הפלות חוזרות. כעת הם מועמדים לפונדקאות. הבעיה היא שהשחלות שלה כמעט ואינן מניבות. אושרת בוחנת את הצלוחית שלפניה בדקדוק, ואכן מצליחה למצוא בה שני עוברים מופרים – נס של ממש
כעת היא עוברת לטפל במקרה של אבחון טרום השרשתי. משפחת שטרן הם נשאים של מחלת הSMA, מחלה ניוונית קשה, שלא הייתה ניתנת לאבחון בעת חתונתם. דודו הקטן אכן חולה במחלה הקשה הזו. ולכן הזוג פנה לבצוע הפרייה חוץ גופית והוא מעוניין לבחור מתוך מאגר העוברים שנשאבו- עובר בריא.
בחדר ההמתנה יושבים כעשרה זוגות, ממתינים להחזרת עובריהם לרחם האישה, ומצפים הפעם להריון. אשרת נמצאת שם עבורם – היא תכין את העוברים בצלוחית, ותראה לזוג בווידאו עד כמה העוברים שלהם פוטוגניים, כן – הם סימטריים… לא, אין שברים… הפעם ,בעזרת ה' ,תהיו בהריון. היא נוטעת בהם תקווה וציפייה, אלמנטים כה חשובים בהצלחת טיפול מהסוג הזה…
לאשרת אין חלוק של רופא, או סטטוסקופ שמושחל באלגנטיות סביב הצוואר. גם לא הילה שמלווה אותה… זוגות רבים אף לא מודעים לעבודה הסיזיפית שהיא מתמסרת אליה עבורם. אך היא לא זקוקה לכך.
בעולם נולדו מיליוני ילדים מהפריה חוץ גופית – בריאים נבונים ומוצלחים. מאחורי כל זוג מאושר שזוכה לחבוק ילד – עומדת אישה מסורה, שקופה. ואמנם העוברים 'שלה' נמצאים בתנאי קירור, אך היא מלאת חום בלב…וזה מה שחשוב. לצדה עומדת המשגיחה של מכון פועה , ליתר בטחון. וטוב שכך.
האפשרות לטעות אנוש קיימת בכל תחום ברפואה, ולא רק. אבל חשוב לדעת שבכל יחידה יש נהלים מאד ברורים, וכל הצלוחיות מסומנות ויש רגולציות .זה חלק מובנה מעבודה היומיומית של האמבריולוג .
בפעם הבא שתעברו דרך דלתה של יחידת פריון, בוודאי תחשבו על אשרת.