עץ הזית הוא מיוחד במינו. הוא שורד במשך מאות שנים בזכות שורשיו העמוקים וגזעו העבה. עץ הזית הוא ירוק-עד, ענפיו מתפצלים ונותנים לו את צורתו המיוחדת . המוצר העיקרי של הזית הוא השמן שלו.
בכל הדורות בכל הארצות שסביב הים התיכון הוא היה השמן העיקרי שהשתמשו בו לבישול ולטיגון, והוא נחשב למזין ובריא. בשמן זית השתמשו גם למאור ולסיכת הגוף.
את השמן משיגים על ידי כבישה של הזיתים אחרי מעיכתם, וכידוע בכל יישוב קדום בארץ ישראל מהתקופה הפרה-היסטורית ועד הדורות האחרונים נמצאו בתי בד שהיו מיועדים לכבישת הזיתים ולהפקת השמן האיכותי והיקר. מדובר על כבישה קרה, ללא חימום. לאחר סיום הפקת השמן נותרה הגפת, השאריות של בשר פרי הזית כשהן מרוסקות ומכילות עוד הרבה שמן, ואת השמן הזה ניתן היה להפיק בעזרת חימום, אך איכותו נמוכה. היום בעזרת הטכנולוגיות החדשות ניתן להפיק הרבה יותר שמן מכל זית מאשר בעבר.
הזית הוא מהפירות שבהן השתבחה ארץ ישראל, והתועלת העיקרית של הזית היא לא הפרי עצמו אלא 'זית שמן', השמן שמופק ממנו. שימוש שהיה פעם נפוץ בשמן הזית היה הסיכה, שבצורתה העתיקה כמעט שאינה קיימת היום. האנשים והנשים הגנו על עור גופם מפגעי מזג האוויר והגיל ע"י מריחה קבועה ויומיומית של שמן על הגוף והראש והשער, וזה שימש במידה מסוימת גם כתחליף לשמירה על הניקיון , במקום סבון.
הסיכה הייתה כל כך חשובה שהימנעות ממנה נחשבת עינוי. במגילה אנחו פוגשים את טקסי הסיכה של הנשים בשמנים שונים לאורך חדשים ארוכים. השמן היה החומר העיקרי שאותו מרחו על הראש בטקסים מסוימים, כמו המלכת מלך או כהן גדול. המשיח נקרא כך כי גם הוא יימשח בשמן קדוש לקראת המלכתו כמלך ישראל, וזהו המלך המשיח. גם את כלי הקודש קדשו בעזרת משיחת שמן.
למרות הייצור המשמעותי של השמן בארץ עדיין מדובר בכמות זעומה יחסית לעולם כולו, ולמעשה אנו מייצרים כאן בארץ פחות מאשר הצריכה השנתית שבמדינה. אחת הסיבות היא שמסיק הזיתים בדרך כלל דורש עבודת ידיים מרובה, שבמשק הערבי מתגייסת אליו כל המשפחה למשך כמה שבועות, ובמשק היהודי זה פחות מצוי.. היום כשמדברים על שמן כוללים בו גם את כל סוגי השמנים, שמן סויה או שמן מקטניות אחרות. אולם בלשון המקרא סתם 'שמן' הוא דווקא שמן זית
בתזונה המודרנית שלנו מומלץ לצרוך פחות שמן, אולם בין השמנים אין ספק ששמן זית הוא מהמשובחים והבריאים ביותר. הוא מאזן את היחסים בין ה'שומן הרע' של הכולסטרול –LDLלשומן ה'טוב'- הHDL זה חשוב מאד בהורדת הסיכון למחלות מטבוליות כמו מחלות לב , יתר לחץ דם, ואירועים מוחיים.
לשמן יש עוד שימוש במיילדות דווקא. אחת השיטות לזירוז לידה שמתעכבת, צורה טבעית ויעילה, היא שתיה של שמן קיק. ואמנם זאת שיטה הרבה יותר מיושנת משימוש במכווצי רחם למיניהם, בלונים, ועוד- אבל מניסיון רב בשנים- תאני יכולה להעיד על כך ששיטת ה'סתבא' הזאת- עובדת ובזכותה נולדים ילדים מתוקים במיוחד.