אביב מגיע. עת דודים. והחתונות בפתח. לאחרונה העברתי שיעור לשדכניות ומאמנות בזום בנושא של שמור פריון. עוד נושא שעולה הוא בעיות רפואיות – האם להעלות בפגישות ואם כן, באיזה שלב? אין תשובה אחת. היא תלויה בסיטואציה.
אפשר לחלק את התשובה לקטגוריות שונות- ישנן מחלות רקע משמעותיות, שפוגעות באיכות ובתוחלת החיים בצורה מרובה, כגון סכרת נעורים .למחלה זו ישנה משמעויות נוספות כגון- השפעה על מהלך הריון, על פריון, ועל צורת הלידה, לעיתים. ואילו אצל האיש- תיתכן השפעה על פריון או על התפקוד המיני. ישנן סכנות מטבוליות ארוכות טווח הקשורות לסוכרת, כגון- שכיחות יתר של מחלות לב וכלי דם, יתר לחץ דם, פגיעה כלייתית, פגיעה בעיניים, ועוד. דוגמא נוספת היא מחלת הסרטן בעבר, גם אם החולה נמצא ברמיסיה. הטיפולים עלולים לפגוע בפריון ובמערכות גוף אחרות. וקיימם תמיד החשש לחזרתה של המחלה.
קטגוריה שניה תהיה אולי מחלות קלות , שאינן מסוכנות , אך עלולות לפגוע באיכות החיים בצורה משמעותית כגון הפרעות נפשיות כמו מחשבות טרדניות, חרדות קלות, אנורקסיה נרבוזה או הפרעות אכילה אחרות, נטיות הפוכות, ועוד.
קטגוריה שלישית תהיה אולי מצבים העלולים לפגוע בפריון העתידי, כגון אל- ווסת על רקע הפרעת אכילה, שחלה פוליציסטית, כריתת ציסטה שחלתית, או שחלה שלימה על רקע תסביב השחלה, וריקוצלה אצל הגבר או ניתוח לכריתת אשך על רקע תסביב, וכדומה.
זו חלוקה גסה, כמובן, אך בכל אלה, לכאורה, יש מקום להזכיר את הבעיה. השאלה היא מתי? האם בתחילת הקשר, או אפילו בטלפון הראשון, או בהמשך, או אולי ממש לפני החתונה?
הרב אליהו זצ"ל היה אומר- עד שיביאו שליש'- וכוונתו, כשהקשר מתחיל להתחמם ולהיות רציני, ושיש סיכוי טוב שימשיך. מאד חשוב להגיש את הדברים במעטפת המתאימה, כדי לא להבהיל או להדאיג את הצד השני יתר על המידה.
פעמים רבות אני נדרשת לשאלה של בחורה שעומדת לפני פגישה, ותמהה אם לדבר על בעיה רפואית שיש לה. מאד חשוב לי שהיא תדע לא להעצים את העניין, ושתדייק בפרטים, מבלי להלביש משמעויות נוספות לבעיה. דוגמה לכך היא נטייה פוליציסטית, שזאת תכונה מאד שכיחה- עד עשרה אחוז מהבנות בגיל הפריון לוקות בה, והתכונה הזאת ניתנת לשליטה הן מהצד הבריאותי הכללי והן מצד הפריון העתידי.
החשוב ביותר בעיני הוא לא תכונות הגוף, כי אם תכונות האופי. אין לנו ערובה לבריאותנו. עלולים לחול שינויים חדים בכל עת. אבל תכונות האופי נשארות אתנו והן אשר מכריעות ביצירת קשר זוגי שמח ובריא לאורך שנים וימים.
לפני שנים, טיפלתי בזוג חרדי. תמיד הבעל התלווה לאשתו. לבת הזוג הייתה שחלה פוליציסטית, ולאחר טיפול קצר, היא הרתה עם תאומים. לאחר מספר ימים, קיבלתי טלפון בהול מבית החולים- נמצאו אצלה ערכי סוכר מאד גבוהים בדמה, ואשפזו אותה. . רגע, תמהתי בליבי, אבל לא שלחתי אותה לבדיקת גלוקוז? הסתבר בהמשך, שאשה זו סבלה מסכרת נעורים, והסתירה זאת ממני, ואף חמור מכך- מבעלה. היא ספרה לו שההיריון גרם לה לפתח סכרת. נחרדתי…הרי יש חשיבות עליונה לאזן סכרת לפני כניסה להריון, כדי לנסות להוריד את הסיכון הקיים למומים קשים בעובר. ופה- יש שניים!!
לסיפור זה, יש 'הפי אנד'. נולדו תאומים בריאים , והבעל 'קנה' את התרמית והם חיים באושר עד היום….
פורסם בגילוי דעת לפרשת מצורע שבת הגדול