החופש הגדול כאן ויחד אתו ילדים מתבגרים שקשה מאוד לתלוש מהכרית. לפעמים נדמה לנו שהילדים שלנו ישנים יותר מדי. האמת היא שאורך השינה המומלצת תלוי בגיל. בגיל ההתבגרות מומלץ לישון לפחות עשר שעות בלילה. בגיל מבוגר – שמונה שעות זה מיטבי.
שינה איכותית חשובה לגוף, היא עוזרת לנו להתאושש ממאורעות היום שחלף. בזמן השינה המוח מגבש זיכרונות, מעבד מידע ומחזק את הלמידה. שינה מספקת קשורה לשיפור ריכוז, קשב, ויכולת פתרון בעיות. שינה טובה באיכות ובכמות מסייעות לשיפור התפקוד הקוגניטיבי. גם מבחינה רגשית, אין תחליף לשינה טובה. השינה מסייעת לווסת את מצב הרוח, מפחיתה עצבנות ומאפשרת חוסן רגשי. חוסר שינה כרוני קשור לסיכון מוגבר לחרדה ודיכאון. בהיבט הפיזיולוגי – שינה טובה מונעת מחלות רבות. היא חיונית לשמירה על הלב וכלי הדם, היא עוזרת לווסת את לחץ הדם ולהפחית את הסיכון למחלות לב ושבץ.
השינה חשובה לאיזון הורמונים בגוף, כולל אלו הקשורים לתיאבון ורעב. חוסר שינה עלול להוביל לחוסר איזון הורמונלי הקשור לחילוף החומרים, מה שעשוי לגרום לעלייה במשקל ולהשמנה. השינה מחזקת את המערכת החיסונית, משפרת את הקואורדינציה ואת זמן התגובה ותורמת לביצועים אתלטיים טובים יותר.
ומה לגבי שלאף שטונדה?
שלל מחקרים שנערכו מצביעים על כך ששינה קצרה בצהרים מועילה מאוד הן לקוגניציה, הן לריכוז, לתפוקה ולבריאות. במקומות עבודה רבים ברחבי העולם מוקצים חללים מיוחדים לשנת צהרים לעובדים.
ולגבי תנוחת השינה – האם עדיף לישון על צד ימין או שמאל?
על פי מחקרים מדעיים שבוצעו באוניברסיטת הרווארד, השינה על צד שמאל עשויה להפחית סיכון לבעיות עיכול ולהשפיע לטובה על בריאות המעיים. היא גם מסייעת לשמירה על דרכי הנשימה ומפחיתה נחירות ודום נשימה בעת השינה. היא מפחיתה את שכיחות הרפלוקס, ואת הסיכון לנזקים וחומציות הוושט. שינה על הצד בתנוחה עוברית גם מועילה לעמוד השדרה. לפעמים עלולה להיות פגיעה בצוואר ובלסת אבל זה יחסית זניח לתועלות הרבות של שכיבה על הצד.
נשים בהריון זקוקות להרבה מנוחה, אך מחקרים מצאו שארבעים אחוז מהנשים בהריון סובלות מהפרעות שינה. כשליש מהן דיווחו על הפרעות שינה במהלך הטרימסטר הראשון, וכשני שליש במהלך הטרימסטר השלישי. נשים שסבלו מהפרעות שינה משמעותיות ילדו תינוק קטן ביחס לגיל ההיריון וגם סבלו יותר מאנמיה. התלונה הקבועה של נשים בהריון היא שקשה להן למצוא תנוחה מתאימה ונוחה. שכיבה על הבטן לא מתאימה. שכיבה על הגב עלולה לגרום לירידה בלחץ דם ולכן ההמלצה היא לשכב על צד שמאל כך שהדם יוכח לזרום לרחם בקלות.
אז לתת למתבגרים לישון עד מאוחר בחופש הגדול?
כן, אבל בגבול הטעם הטוב. זכרו – שינה מספקת קשורה לחיים ארוכים ובריאים יותר.
פורסם במקור ראשון