קחו נשימה ארוכה. ועוד אחת.
כשנשמה של ילד לובשת חליפה של בוגר, יש חוסר הלימה, בלבול ותעתוע. גיל ההתבגרות מאופיין בשינויים גופניים, רגשיים וחברתיים רבים. הרחש בגוף ובנפש, נובעים מכך שבן בגיל ההתבגרות מנסה להפנים ולהתחבר למראה הגבריות המתהווה בגופו, ולתחושות חדשות הפוקדות אותו. והוא מצוי בקו התפר בין ילדות לבגרות ובין תלות לעצמאות. המתבגר חשוף לגירויים רבים ומטרידים, פנימיים וחיצוניים, והוא מתחיל לחפש תשובות לשאלות יומיומיות אך גם קיומיות. בשנים אלו הוא בונה את זהותו הייחודית, האמונית, המינית.
לא מתבגרים ביום אחד. החיים בנויים ממעברים. השינויים החיצוניים והפנימיים, החלים בגוף ובנפש של הנער המתבגר, מלווים אותו במעבר מילדות לבגרות. התהליך הזה נמשך כמה שנים. השינויים חלים כאשר המוח מגיע לבשלות מספקת. בעקבות בשלות זו מתחיל המוח לשחרר הורמונים בקצב מואץ, ותהליך זה מתניע את תהליך ההתבגרות, ואת השינויים הגופניים, הנפשיים, הפסיכולוגיים והחברתיים.
חלק בולט מההתבגרות הגופנית הוא הצמיחה לגובה. בתהליך הצמיחה לגובה משחק תפקיד ראשי הורמון הגדילה המשפיע על צמיחת העצמות, ובסוף התהליך הורמוני המין גורמים לסגירת העצמות ולסיום הגדילה. לעומת תקופת בית הספר היסודי שבו קצב הצמיחה הממוצע הוא כחמישה עד שישה סנטימטרים בכל שנה – בתקופת ההתבגרות קצב הגדילה מתגבר, ומגיע לשיאו בתקופת הצמיחה המהירה הנמשכת כשנתיים-שלוש; בתקופה זו הנער צפוי לגבוה כשלושים סנטימטר.. אם חל עיכוב משמעותי בצמיחה של הנער, או אם הוא מודאג או שהוריו מודאגים, נפנה לביצוע בדיקת גיל עצמות. אם נמצא גיל עצמות צעיר, נבין שהצמיחה בוא תבוא. היא פשוט מתנהלת בנחת. דווקא הבנים שצמחו לגובה בגיל צעיר יישארו נמוכים יותר, ואילו ה'ננסים' של כתה ח', יעברו בראש ויותר את חבריהם המקדימים לצמוח. כמו בכל נושא, צריך להרחיק מבט
במקביל לצמיחה לגובה מתרחשת בגיל ההתבגרות עלייה ניכרת במשקל; עלייה זו חשובה כדי לאפשר תהליך צמיחה תקין, ולעיתים היא אף מקדימה אותו. אחוזי השומן עולים בקרב מתבגרים, וגם מסת השריר מתפתחת ומגיעה לשיאה. נפח הדם, כמות הכדוריות האדומות ורמת ההמוגלובין עולים במהלך תקופת ההתבגרות. גם במערכת הלב-ריאה: משקל שריר הלב מוכפל, לחץ הדם עולה ונפח הריאות גדל. האיברים הפנימיים, כמו המוח, הכבד והכליות, גדלים אף הם, בתיאום מופלא.
ההתפתחות המינית בה גוף של ילד הופך לגוף של נער ובהמשך לגוף של גבר, מלווה בתחושות בושה, גאווה, דאגה, שביעות רצון, בלבול ועוד. חשוב להדגיש שבדומה לתהליכי הצמיחה לגובה והעלייה במשקל, הקצב שונה ממתבגר אחד לאחר. שינוי נוסף הוא חילוף הקול, בעקבות התארכות והתעבות מיתרי הקול שנמצאים בקצה קנה הנשימה, גם זה בהשפעת הורמון הטסטוסטרון. לעיתים במשך התהליך הקול מתחלף בין גבוה ונמוך באמצע הדיבור, כך שקולו של הנער 'ערב כעורב'.
בתקופה זו של בלבול ותעתוע, וסימני שאלה, הנער צריך בעיקר כתף יציבה, יד מחבקת, אוזן מקשיבה, ובינת הלב. פעמים שעולים בו תחושות לא מובנות. הוא נחשף לבנים בני גילו במסגרות שונות המזמינות לקרבה אינטימית, ויתכן ויחוש התרגשות גופנית כל שהוא ממראה או מגע של חבר, ויתחיל לחשוש שמשהו אצלו לא בסדר. אין לזה כל משמעות. אבל הוא נבהל. ומתבייש לדבר עם הוריו או עם הר"מ או המדריך. ואז עולים בתוכו של מיני תהיות לגבי זהותו המינית. לפי קווי הרצף של קינסי, זה רק עניין של המשבצת בו הוא עומד על הסקלה. וזה נע באופן דינמי קדימה ואחורה, בתנאי שלא מתקבעים בו מחשבות טורדניות שלא מקבלות מענה, ואין לו עם מי לדבר. אם אין לו אפשרות לשאול שאלות עלולה, להיקבע אצלו הרעיון שיש רק תשובה אחת ויחידה, לכאורה… אבל רק לכאורה.
תקופת ההתבגרות מזמינה אותנו, ההורים והמחנכים, לפתיחות מחשבתית, להכלה, להקשבה, ולנשימה ארוכה…