נשים רבות חוששות מביצוע בדיקת 'סקירת מערכות' במהלך ההריון. במקרים רבים הן נמנעות מלבצע בדיקה חשובה ופשוטה זו, למרות שלהימנעות כזאת עלולות להיות תוצאות שליליות.
ראשית, יש להבהיר כי בדיקת 'סקירת מערכות' הינה בדיקת אולטרסאונד פשוטה ולא מסוכנת. הבדיקה שונה מבדיקות אולטרסאונד אחרות רק בכך שבודקים באורח מפורט יותר את תקינות איברי העובר. יולדות רבות נמנעות מביצוע הבדיקה כיוון שממילא לא תבצענה הפלה, ודבר ידוע הוא שפעמים רבות מוצאים הרופאים כל מיני ממצאים מפחידים שאחר כך מתבררים כלא נכונים, או כסתם מפחידים ללא כל טעם. כל זה נכון.
ובכל זאת, ישנם מספר טעמים כבדי משקל שבשלן מומלץ לנשים לעבור את הבדיקה. הסיבה הראשונה הינה שישנם מומים מסויימים שבמידה והעובר ח"ו לוקה בהם, הרי שיש סכנה שיהיה פגוע, ואם יודעים על דבר המום במהלך ההריון יש מקרים שניתן להקטין את דרגת הפגיעה בעובר. לדוגמא, אם מתגלה מום בעמוד השדרה של העובר, מום לא נדיר למרבה הצער, הרי שעל ידי ביצוע ניתוח קיסרי, ניתן להקטין את הנזק הנוירולוגי שעלול להיגרם לעובר בלידה רגילה.
שנית, ישנם מומים כה קשים, שברור שהעובר ימות במהלך ההריון או מיד לאחר הלידה. במקרים כאלו, אם יודעים על קיום המום, ניתן לעיתים לקבל היתר להפסקת ההריון לכל הדעות, בעיקר כיוון שיש מצבים שהמשך ההריון עלול לסכן את היולדת בלידה מסובכת ומסוכנת בשל אותו מום. גם אם אין כוונה להפיל את העובר, הידיעה על המום הקשה תביא את צוות חדר הלידה להימנע מהחלטה על ניתוח קיסרי, שהרי ממילא ידוע שהיילוד ימות לאחר הלידה.
טעם נוסף הוא הצורך בהכנה נפשית ליולדת. דוגמא למקרה שקרה לא מכבר: בזמן סקירת המערכות נתגלו סימנים רבים המעידים שהעובר לוקה בתסמונת דאון, ואכן הילד שנולד לבסוף לקה בתסמונת דאון. לאחר הלידה פנתה אלי היולדת ואמרה לי שהיא מאוד שמחה שהיתה מוכנה נפשית לקראת לידת הילד, והיה לה הקלה גדולה בכך שזה לא נפל עליה בהפתעה, ושלא נתגלה לה הדבר בלידה עצמה.
יש לדעת כי ישנם שני סוגים של סקירת מערכות הנהוגים בישראל. סקירה מורחבת שהיא מפורטת יותר, אולם ניתנת לביצוע רק באופן פרטי ובתשלום, וסקירה בסיסית הניתנת במסגרת קופת חולים ללא תשלום. בדרך כלל לצרכים שבהן דנו לעיל מספיק בהחלט לבצע סקירה בסיסית בקופת חולים. הסקירה הבסיסית מתבצעת בין השבוע 19 לשבוע ה-24 להריון, מה שמקביל בערך לחודש החמישי.
לסיכום: סקירת מערכות בסיסית הינה בדיקה פשוטה, ללא סיכונים, מסופקת במסגרת קופת החולים, ומומלצת על ידי הרופאים לכל אשה הרה. גם לנשים במגזר החרדי כדאי לשקול בחיוב קיום הבדיקה הזו, ורבנים רבים מתירים ואף מחייבים את ביצועה.