
בעולם המודרני אין כמעט מציאות של ביגמניה. וטוב שכך. ריבוי נשים היה נוהג מקובל בעולם העתיק. המציאות הזאת התאפשרה רק כאשר האדם היה מספיק עשיר ומאורגן כדי לגדל משפחה גדולה אותה הוא צריך להנהיג ולהאכיל.
בדרך כלל, אדם שאשתו לא ילדה או ילדה רק ילדים מעטים לקח אישה אחרת על פניה, שהרי ריבוי הילדים היה הברכה הגדולה ביותר לאדם, 'בניך כשתילי זיתים סביב לשולחנך'.
אבל כאשר גם האישה השנייה, ואולי השלישית, לא הרו, היה אולי מתעורר חשש שבעיית הפוריות קשורה לאיש ולא לאשה, אבל לא היה כל ידע ולא מודעות בנושא של אי פריון הגבר..
נחור הביא לאברם את קרובתו שרי לאשה, ושנים רבות עברו בלי שהיא ילדה – אבל אברהם נשאר נאמן לה ולא לקח אישה נוספת.
רק כאשר שרה הציעה לו את הגר שפחתה הוא הסכים לקחתה, וכאשר היא הרתה מיד, למרות גילו המבוגר של אברהם, התברר למפרע שבעיית הפוריות הייתה אצל שרה ולא אצל אברהם, ולכן 'ותקל גבירתה בעיניה', ומשם נמשך לאחר זמן גירוש הגר וישמעאל, וקנאת ישמעאל ביצחק וזרעו, והשאר היסטוריה. גם היסטוריה אקטואלית.
הגר הייתה אמורה להיות סוג של אם פונדקאית – היא בעצם היתה 'שייכת' לשרה וגם הבן שנולד לה מבעלה אברהם יהיה בעצם שייך לשרה. אמנם זאת לא פונדקאית קלאסית, כי הגר 'תרמה ' את הביצית ו'תרמה' את הרחם ואת תשעה חדשי ההיריון לטובת ילודת הילד הזה לשרה ואברהם.
בתורה אנחנו פוגשים אי פריון של האימהות שלנו- שרה ממתינה עד לגיל מופלג, כשאברהם מוליד באמצעות הגר. לאה יולדת שבטים ליעקב, ורחל עוד ממתינה. רבקה מתפללת לצדו של יצחק. וגם בתנ"ך נפגוש את אי פריון האשה בלבד. פנינה יולדת לאלקנה בנים, ואילו חנה עולה למשכן להתפלל את תפילת הבן המכוננת לזכות בפרי בטן.
מחצית ממקרי אי הפריון מקורם באיש. אני חווה שהדבר הכי קשה למטופלים הוא שזה בא בהפתעה. מדובר באיש צעיר, בריא, מתפקד בצורה תקינה, ומתברר ללא כל סממן חיצוני, שיש בעיה וזה כל כך לא צפוי ולכן גם מאתגר. פעמים רבות יש הכחשה מצד בני הזוג. וצריך לעשות את תהליך הבירור ובניית התכנית הטיפולית בצורה רגישה והדרגתית.
ב"ה בימינו ישנן פתרונות מעולים חלקם סבוכים יותר וחלקם פחות, חלקם בהזרעה פשוטה וחלקם באמצעות הפרייה חוץ גופית, או אפילו מיקרו-מניפולציה, הזרקת זרעון בודד לביצית. כל הפעולות מותרות הלכתית לפי רוב הפוסקים. אשרינו שאנחנו חיים בדור הזה בו זוג שהיינו מתייאשים מהסיכוי לטפל בו, יכול לחבוק היום משפחה ברוכת ילדים.