לאחר שנים של עקרות, רבקה זוכה להרות- "ותהר… ויתרוצצו הבנים בקרבה". היא חשה בתנועות עובר מוגברות, והיא מבקשת לברר את משמעותן – 'ותלך לדרוש את ה". בהריון תאומים, תנועות העוברים מואצות ומרובות, ויתכן שהיא לא הבינה מה זאת אי הנוחות הפיסית שהיא חשה בה, מעבר לדאגה הרוחנית מה'התרוצצות' הזו בקרבה.
שכיחות לידות תאומים נעה סביב 1:80, שכיחות שלישיות – 1:6400 וכן הלאה, כך שהריונות של שישייה ומעלה נדירים מאוד. בעקבות ההתפתחויות בתחום הפריון בשנים האחרונות הפכו הריונות מרובי עוברים לשכיחים יותר, בעיקר עקב השימוש בתרופות לגרימת ביוץ, המעודדות התפתחות זקיקים מרובים בשחלות. בזכות השימוש באולטרסאונד, נמצא גם ששכיחות הריונות התאומים גדול יותר ממה שהיה מקובל, אלא שבמקרים רבים מתרחשת הפלה מוקדמת של אחד התאומים או שגדילתו נעצרת בשלב מוקדם והוא נספג.
מתוך כלל התאומים ה'טבעיים' , שנולדו בהריון ספונטני ללא טיפול, שליש הם תאומים זהים .מדובר בהתחלקות של ביצית מופרית בשלב כלשהו בהתפתחות העובר, כך ששני העוברים זהים מבחינה גנטית. אם החלוקה מוקדמת, יש שתי שליות ושני שקי שפיר . אם החלוקה טיפה מאוחרת יותר, תהיה שליה אחת עם שני שקי שפיר. ואם בשלב עוד יותר מאוחר- תהיה שליה אחת עם שק שפיר אחד. שני שליש מהתאומים אינם זהים – זאת אומרת שהם נוצרו מביוץ כפול, דהיינו ששתי ביציות חרגו מהשחלות בזמן הביוץ וכל ביצית הופרתה בנפרד; למעשה מדובר במקרה זה על שני אחים שהריונם התחיל ביחד, אך אין הם שונים גנטית משני אחים 'רגילים' מאותם הורים. על פי ההבדלים החיצוניים והרוחניים בין יעקב ועשו ,ברור לנו שהם לא היו תאומים זהים.
קיימת נטייה משפחתית שמגדילה סטטיסטית את לידות התאומים. גם טיפולי פריון למיניהם עשויים כאמור לגרום לשכיחות גבוהה יותר של לידת תאומים ושלישיות עקב ביוץ יתר ומדובר אז כמובן בתאומים שאינם זהים. המגמה בטיפולי פריון היא לנסות ולעקוב אחר התגובה השחלתית הנגרמת על-ידי התרופות, על-מנת שלא ייווצר הריון מרובה עוברים. אם, למרות זאת, נוצר הריון מרובה עוברים, עלולה להתעורר דילמה לגבי דילול עוברים. היום מקובל רפואית והלכתית שבהריון של מעל לשלושה עוברים מומלץ לדלל חלק מהעוברים, כדי למנוע הפלה של כל העוברים, ואילו לגבי שלישייה הדעות עדיין חלוקות. מהי הסיבה לכך? הריונות מרובי עוברים מוגדרים כהריונות בסיכון גבוה. יש שכיחות יתר של הפלות טבעיות, ריבוי לידות מוקדמות ,הופעה של רעלת הריון, אנמיה חמורה ועוד.
"וידו אוחזת בעקב עשו" – לידות תאומים מסתיימות לעיתים קרובות בניתוח קיסרי, עקב שכיחות גבוהה יותר של מצגים פתולוגיים (עכוז, רגליים, רוחב וכו'). לידת רבקה הייתה ככל הנראה לידה טבעית, ושני התאומים נולדו במצג ראש. עשו יצא ראשון ויעקב אחריו כשהוא מחזיק בעקבו. תיאור זה עומד לכאורה בסתירה להנחה שהם היו תאומים לא זהים.
החוויה האימהית של גידול תאומים בפן החינוכי, היא אדירה ומאתגרת. רבקה חוותה זאת בצורה קיצונית. אבל לגדל שתי נשמות שונות, שהן 'שתיהן ביחד' אך 'כל אחת לחוד'- זאת בהחלט משימה. עם כל זה, כאם לתאומות ,אני יכולה להעיד שיש בזה שכר עצום.
פורסם במקור ראשון