החורף שמתקרב אלינו בצעדים איטיים, גורם לנו, באופן טבעי, להסתגר יותר בבתים ולהיות פחות פעילות בחוץ ופחות באינטראקציות חברתיות. האפרוריות שפושטת ברחובות מעוררת את הסגריריות הפנימית. מבחינה פיזיולוגית- בדיכאון חורף יש נטייה להסתגרות וניתן לראות תופעות פסיכומוטוריות כמו איטיות, מיעוט תנועה ולאות גופנית או תחושת כבדות. בנוסף, דיכאון מאופיין בשינויים בדפוסי אכילה ושינה. לעיתים האכילה והשינה מתגברים, עשויה להיות עלייה משמעותית במשקל והעלייה משמעותית בשעות השינה. במקרים אחרים, דווקא חווים החולים חוסר תיאבון וחוסר יכולת להירדם ולישון ברציפות והם מוצאים את עצמם מתעוררים שוב ושוב במהלך הלילה.
שעות האור המעטות מובילות לשינויים הורמונאליים, שעשויים להוביל לרגישות יתר לדיכאון. אור יום משפיע באופן חיובי על מצב הרוח, ושעון חורף עם חשיכה מוקדמת עלול להביא עמו דכאון גם בתקופת ההיריון. נשים אשר חוו דיכאון לאחר לידה בעבר- נמצאות בסיכון יתר לדיכאון במהלך ההיריון. ברוב המקרים דיכאון בהריון מחייב טיפול עוד לפני מועד הלידה. אצל חלק ניכר מהנשים שסבלו מדיכאון לאחר לידה, הוא החל עוד בתקופת ההיריון, אך לא אובחן ולא טופל.
כ-18 אחוז מהיולדות מדווחות על סוג של דיכאון. ישנם גורמים נוספים שמגבירים את הסיכון להתפתחות דיכאון בהריון והם- הריון בגיל צעיר במיוחד, לידת פג או ילד עם בעיה רפואית, הריון מורכב עם סיבוך הריוני, העדר מערכת תמיכה משפחתית ועוד. הבעיה באבחון נובע מכך שהתסמינים דומים לתופעות "רגילות" בהריון. למשל בחילות, הקאות, או עייפות מוגברת- עלולים להצביע על כך שהאישה סובלת מדיכאון. לפעמים, נראה חרדה סביב הבדיקות השונות שהאישה עוברת במהלך ההיריון. תסמינים נוספים המתאימים לתופעה הם: מצב רוח ירוד, חוסר הנאה, ירידה בתאבון או אכילה מופרזת, קושי בריכוז, תחושת עצב שלא מרפה, בכי בלתי מוסבר, פסימיות, הפרעות שינה קשות או שינה מוגזמת בלי רצון או יכולת לצאת מהמיטה.
על פי מחקרים מדעיים הדיכאון עצמו מסכן את האם ואת העובר. יש סיכון מוגבר ללידה מוקדמת ולידת פג, משקל עובר נמוך מהממוצע וכן קושי בתהליך ה- BONDING עם התינוק. יחד עם זאת, חשוב שאישה במצב זה לא תפתח בנוסף לעצבות הקשה שהיא חווה תחושות אשמה, אלא תנתב את הקושי לעשיית פעולות קטנות ופשוטות שיכולות להזין את נפשה וגופה ולהתמך בסביבה ככל הניתן. כמו כן, חשוב לפנות לעזרה מקצועית.
ארגון המיילדות בישראל בנה מודל ליווי הריון רציף לנשים, ביחד עם משרד הבריאות, קופות החולים והאיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה, תוך שימת דגש על הנגשה ומימוש זכויות רפואיות של נשים אלו וכן יצירת פרוטוקול אישי. בשלב יישום המודל, המפגשים בין המיילדת לאישה כוללים בין היתר גם איתור מוקדם של נשים הסובלות מדיכאון בהריון והפניה לאבחון מקצועי ולטיפול. הארגון מפעיל בבתי החולים רבים בארץ מפגשים לפני לידה עם יולדות שחוות עצב או חרדה מהלידה המתקדמת. במהלך המפגשים מתקיים שיתוף מונחה אשר יכול להקל על ההתמודדות.
רשימת המרכזים הרפואיים בהם נערכים מפגשים מקדימים עם מיילדת, נמצאת באתר ארגון המיילדות בישראל. חשוב לציין כי אישה אשר חווה דיכאון בהריון זקוקה יותר למיילדת צמודה שתוכל לענות על הצרכים שלה, כך שהמודל של מיילדת לכל יולדת יוכל לתת מענה גם במקרים אלו. בינתיים יש מיילדת על 3-4 יולדות. עוד חזון למועד.
פורסם במקור ראשון