
הידור מצווה
'בארוחת הערב הסתכלתי על שלושת ילדי והרגשתי מיליונרית. מה זה מיליונרית, מיליארדרית. את מי זה מעניין בכלל כמה הם עולים, חשבתי לעצמי, הרי כל חיוך שלהם שווה מיליון.
אנחנו רוצים שתדעו את דעתנו הנחרצת – ילדים הם שמחה, ואין שום כסף בעולם שעומד מולה. עולה המון כסף לגדל ילד, אבל בהשוואה בין ילד לכסף הילד מנצח בענק. לכו על זה. רוצו. השיקול הכלכלי הוא לא רלוונטי פה'.
את הציטוט הזה שלפתי מספרו של יוסי אש ונחמן לידור 'הדרך אל העו"שר – חוכמת הניהול של כלכלת המשפחה'. וכמה הוא נכון. במשפחות גדולות יש זרימה, יש טבעיות, ולומדים להסתגל ולהתגמש בכל סיטואציה.
בספרות הרפואית, אישה וולדנית היא אחת שילדה מעל חמישה ילדים. MULTIPARA. [מולטי=הרבה. פרה=לידות]. ויש את הוולדנות הגבוהה. GRAND MULTIPARA, שאלה נשים שילדו עד עשרה ילדים. ואם ילדה מעבר לכך- היא תיקרא- GRAND GRAND MULTIPARA.
הוולדנות הגבוהה. האם היא מסוכנת? בתי החולים בירושלים, ובמיוחד ביקור חולים ושערי צדק, מכירים ומוקירים את אוכלוסית הוולדניות. מחקרים רבים 'נולדו' בעקבות ה'תעוזה' של חלק מהנשים. למשל, לידה נרתיקית לאחר שני ניתוחים קיסריים.[בתנאים מאד מבוקרים]. לא נשמע כדבר הזה בספרות הרפואית. עד שהגיעו נשים, והעלימו מהרופאים את סיבת הצלקת הניתוחית, אהה. זה התוספתן…וכך, הצטברה ספרות רפואית , פרטיזנית אמנם, שלאט לאט הפכה למבוססת עובדות. בזכות ה'שובבות' של האוכלוסיה הספציפית הזאת.
מסתבר שאם ישנם סיכונים הקשורים להריון או ללידה של וולדנית הם יהיו קשורים לגיל האשה ולא לוולדנות שלה. הרי אישה הכורעת ללדת את ילדה העשירי, בוודאי לא תהיה בת עשרים בלידתו. השפעות הגיל במיילדות הן הדומיננטיות בפרוגנוזה ולאו דווקא הוולדנות, בדרך כלל. אף נמצא בעבודות מחקר תצפיתיות שבוצעו בבתי חולים ביקור חולים , ושערי צדק , המשרתים אוכלוסיה שבוחרת בוולדנות הגבוהה שלה, שמספר הניתוחים הקיסריים והלידות המכשירניות בנשים וולדניות הוא נמוך יותר מאשר בנשים בלידתן הראשונה והשנייה.