פרשת מסעי עוסקת בחזרה כללית על מסעות בני ישראל מאז צאתם מארץ מצרים. היו מקומות שהם נסעו מעט וחנו הרבה, והיו זמנים שהם חנו מעט ונסעו הרבה. המסעות לא היו פשוטים – היה צריך לארוז בזריזות את כל הציוד ברגע שהענן שינה את מקומו והחל להוביל את עם ישראל, וזה היה יכול לקרות בלי הודעה מוקדמת. יש ילדים, ויש ציוד, ויש בהמות, וצריך לעבוד לפי הכללים ולנסוע לפי סדר הדגלים והשבטים ובתי האב. סיפור לא פשוט. לפחות לדבר אחד לא היו אבותינו צריכים לדאוג – וזה לצורכי המזון והשתייה. מן, שלו, באר, הכול הלך איתם והכל היה מוכן לידם 7/24, ומה עוד צריך בן האדם?
גם בימינו, עם כל הטכנולוגיה, נסיעות ארוכות זהו עניין מסובך, ארגונית וכלכלית. אבל יש לנסיעות כאלו גם כמה היבטים בריאותיים. חז״ל אומרים ש׳שינוי וסת (הרגלים) תחילת חולי מעיים׳, והם מתכוונים גם לשינוי אורח החיים היומיומי בעקבות נסיעה. בימינו ידועים קשיים גופניים אחרים בעקבות נסיעות, ארוכות בדרך כלל – אבל גם קצרות: לעיתים מדובר על בחילות והקאות, לעיתים על כאבי ראש, או כאבי גב והפרעות אחרות במערכת השלד בעקבות נסיעה ממושכת. בנסיעה במטוס סובלים נוסעים מסוימים מפחד גבהים שגורם להם לסחרחורת ולהרגשה קשה של איבוד שליטה. לא לשכוח גם את הג׳ט לג – הבלבול וחוסר השינה שנגרם בטיסות ארוכות בעקבות שינוי שעות הערות והשינה. כאז כן היום נסיעה היא גורם מובהק לתקלות בריאותיות שונות.
פעמים רבות אני נשאלת על ידי אישה הרה האם יש בעיה עם נסיעה לחו״ל. התשובה מורכבת. בעבר הועלו חששות בנוגע לטיסה בזמן הריון בגלל הקרינה הקוסמית, השינויים בלחץ האוויר, הרעשים והתזוזות במהלך הטיסה, אבל כל אלה לא הוכחו כמזיקים לאישה בהיריון או לעובר. אבל יש כמה צדדים לשאלה. חשוב לדעת באיזה שבוע הריון האישה נמצאת. אינה דומה נסיעה בשבוע 37 לנסיעה בשבוע 7. יש גם הריונות בסיכון כמו הריון מרובה עוברים, הריון עם שליה נמוכה, התכווצויות מוקדמות או היסטוריה של לידה מוקדמת ועוד מצבים שונים, שבהם אין יכולת לאפשר טיסה. חשוב לדעת שגם אם עצם הנסיעה לא תהיה מסוכנת במיוחד, אם נניח שמדובר על נסיעה קצרה של כמה שעות, עצם היותה באוויר ללא גישה לשירותי רפואה זמינים ומתקדמים, עלול להיות מסוכן, ועד שמתקבלת החלטה בעת הצורך להנחית את המטוס יכול לחלוף זמן רב. בנוסף, חברות התעופה לא ששות לאשר לנשים בהיריון מתקדם (בדרך כלל מעל שבוע 36) או מצב רפואי מורכב (משבוע 32) לנסוע, והן מבקשות אישור רפואי מרופא הנשים.
מבחינת עיתוי, השליש השני בהיריון נחשב לזמן האידיאלי ביותר. הבחילות חלפו להם, וגם הרגישות לריחות, התשישות ומצבי הרוח. וכך כשהאישה ההרה מרגישה טוב יותר היא יכולה ליהנות מטיול ברחובות פאריז או רומא, למרות שאם תשאלו אותי – אין מקום יותר מפעים מארץ ישראל.
פורסם בגילוי דעת לפרשת מטות-מסעי תשפ"ג