מסופר על שרה אמנו, האם האולטימטיבית, שנולדה "איילונית" – ללא רחם כך שהיא לא יכלה ללדת ילדים כלל. בלית ברירה, היא לוקחת סוג של "פונדקאית", את הגר, שיולדת לאברהם מהרחם שלה ומביציות שלה את ישמעאל. ואז, נעשה לה נס, היא מתבשרת על הלידה הקרבה ובאה. שרה שואלת בתמיהה, "אחרי בלותי הייתה לי עדנה?" כי בנוסף לכך שרחם אין לה, השחלות שלה כבר עייפות, והביציות אינן פוריות, כך שמדובר פה על כמה ניסים משולבים. ריבונו של עולם עוסק בבריאה בסגנון "יש מאין" של מערכת הרבייה של שרה, שכולה חסרה.
ישנה קבוצת נשים קטנה, שמסיבות שונות הנשים החברות בה אינן יכולות ללדת עם הרחם הפרטי שלהן. יכול להיות כתוצאה מעיוות רחמי קשה, כמו רחם חד-קרני, בו החלל לא מספיק תקין כדי להכיל היריון. יכול להיות שיש להן רחם עם קרן רודימנטרי, רחם שרירני מאוד אי-רגולרי. או שהן מתמודדות עם חוסר התפתחות של הרחם במהלך התקופה העוברית כמו בתסמונת רוקיטנסקי, שהיא תסמונת מולדת בה השחלות תקינות אך מערכת הנרתיק והרחם אינן מפותחות.
לעיתים, מדובר על אישה שעברה כריתת רחם בעקבות טיפול כירורגי במחלת הסרטן, או בעקבות זיהומים תוך-אגניים, או בשל שרירנים מאוד גדולים ומשמעותיים, או בעקבות מחלת האדנומיזיס או האנדומטריוזיס ועוד. לעיתים קיים פגם ברחם שאינו מאפשר השרשה תקינה והתפתחות תקינה של היריון. בקטגוריה זו נמצאים זוגות עם ניסיונות כושלים של השרשה בטיפולי הפרייה חוץ גופית, כאשר מוחזרים לרחם עוברים שנראים מורפולוגית כטובים, אך תהליך ההשרשה נכשל פעם אחר פעם.
כל המקרים הללו יתאימו אולי לתהליך של פונדקאות, בו יושתל עובר שנוצר בהפריה חוץ גופית מהביצית של האישה שהופרה בזרע של הבעל והושתלה ברחם בריא של אישה אחרת. אישה שמסכימה להיות מארחת של העובר למשך תשעה חדשים, אז תחזיר את העובר להוריו הטבעיים. אך מהפן הרפואי תהליך הפונדקאות מיועד בעיקר לנשים שההיריון עבורן מהווה סיכון בריאותי משמעותי. זאת בשל מחלת לב כחלונית, מחלות ריאה כגון ציסטיק פיברוזיס, ועוד הרבה מחלות בהן הסיכון לבריאות האישה בהריון הוא משמעותי. אותן נשים הן פוריות לגמרי, אך מסע ההיריון עלול להכביד מדי על מערכות גופן החיוניות, עד כדי סכנה. אז, בתהליך של פונדקאות, אישה תורמת את רחמה כאינקובאטור חי, ולמעשה תורמת את גופה כולו עשרים וארבע שעות ביממה למשך תשעה חדשים רצופים לטובת הזוג המתקשה להרות.
מדובר בהתקשרות חוזית משפטית עם אישה זרה, שלוקחת עליה תשעה חדשים של אי-וודאות ושל מעמסה גופנית ורגשית כבדה. בנוסף היא אף עלולה להתקשר לעובר הגדל ברחמה ולסרב להחזיר אותו "לבעליו", או לחילופין, לסרב בשעת הצורך לעבור טיפול שעשוי להציל את חייו, כגון ביצוע ניתוח קיסרי בגין מצוקה עוברית, או בתסריטים דומים אחרים. למעשה מעורבוֹת ביצירת התינוק הנולד שתי אימהות, הפונדקאית שעוברת את מסע ההיריון והלידה והאם הביולוגית, שהעוּבר נוצר מביצית שלה ומזרע של בעלה והושתל ברחמה של הפונדקאית. אין ספק שהתהליך הזה מאוד מורכב. אבל עבור הזוג המצפה זאת גאולה ומדובר בחסד ענק שעושה הפונדקאית.
והנה, מסתמן פתרון אחר לאותה קבוצת נשים בריאות עם בעיות רחמיות שיכולות לצלוח היריון מבחינה בריאותית. לאחרונה נולד בבית חולים בשוודיה תינוק לאישה שעברה השתלת רחם. היולדת בת 36 נולדה ללא רחם אבל עם שחלות מתפקדות. תרמה לה את הרחם אישה בת 61. ההשתלה עברה בשלום, ההפרייה הצליחה, העובר גדל, והתינוק יולד בשבוע ה-32 בניתוח קיסרי, עקב רעלת הריון אצל האם, כשהוא בריא ושלם.
בתחילתו של התהליך עברו בני הזוג משוודיה הליך של הפרייה חוץ גופית, שבו נאספו ביציות מהשחלה והופרו בזרע האיש, ונוצרו כעשרה עוברים שהוקפאו. במסגרת השתלת הרחם השתמשו הרופאים בתרופות לדיכוי המערכת החיסונית של האישה למניעת דחיית השתל. שנה לאחר ההשתלה החליטו הרופאים שהרחם מוכן לקליטת אחד מהעוברים המוקפאים. ואכן, לאחר החזרת העוברון לרחם, אובחנה עדות להשרשת העובר, והתפתחות של הריון, עד הסוף הטוב.
פורסם במקור ראשון