
ביצוע בדיקת 'דור ישרים' בגיל תיכון, באולפנות ובישיבות, מעבירה לילדינו, בלא משים, מסר מאוד משמעותי, אמירה חינוכית ממדרגה ראשונה.
מתוך בשבע | ל' בתשרי תשע"ז 01/11/16
בת-עמי יושבת מולי. גופה הדקיק מצונף, לחייה המנומשות סמוקות, ריסיה מסתלסלים, רטובים, נשימותיה קצרות וקטועות. צליל קולה גבוה, מתכתי. היא נשאית של ציסטיק פיברוזיס. זאת מחלה מולדת, כרונית, בה ישנו פגם בייצור ריריות הגוף.
המחלה מערבת את מערכת הנשימה והעיכול, וגורמת לתחלואה קשה. בת עמי עצמה אינה חולה כלל, אך היא נשאית של הגן הפגום הזה.
את היותה נשאית היא יודעת כי היא ביצעה בדיקות גנטיות 'פתוחות' לפני האירוסין הקודמים, אירוסין שלבסוף התבטלו מסיבות אחרות. וכעת – היא מרגישה חובה לספר בשלב מסוים של הפגישות שהיא נשאית, ושכדאי שהבחור יוודא קודם שהוא אינו נשא. הוא נרתע ונעלם…
"ד"ר חנה, למה בדקתי את זה"? אכן, פעמים רבות 'יוסיף דעת יוסיף מכאוב'… האכן כך? ואולי אפשר גם אחרת?…
במסלול הבדיקות הגנטיות של עמותת 'דור ישרים' התוצאות נשמרות בחשאיות אף מהנבדקים עצמם. וכך, בני הזוג העתידיים הפוטנציאליים מסתפקים בהצלבת נתונים עם תוצאה חיובית לאפשרות להינשא, על מנת שהקשר יוכל להתחיל להתרקם.
באופן זה אנו משילים מעל כתפיו השמוטים של הנשא הפוטנציאלי את תחושת האשם, ואת הסטיגמה החברתית הלא מוצדקת שלו כנשא של מחלה. נשאית של ציסטיק פיברוזיס, למשל, שנבדקה במסלול 'פתוח' ולכן יודעת בדיוק את העובדות, תישא על מצחה 'אות קין'.
כל בחור שתפגוש יתבקש בשלב מסוים להיבדק לוודא שהוא נקי ממוטציה לא תקינה, ובמקרים רבים הוא כבר יוותר על המפגש. 'שומר נפשו נמלט'…
ביצוע בדיקת 'דור ישרים', בגיל תיכון, באולפנות ובישיבות, מעבירה לילדינו, בלא משים, מסר מאוד משמעותי, אמירה חינוכית ממדרגה ראשונה: את/ה, בני/בתי, מתקרב/ת בצעדי ענק לפסגת חלומותיך, הקמת בית המקדש הפרטי שלך. זה הזמן להתכונן לכל האלמנטים הכרוכים בהכנות להורות בריאה… מדובר בבדיקת דם פשוטה שמועברת למעבדות מיוחדות כדי לשלול נשאות של מחלה תורשתית סבילה, שמועברת רק אם שני בני הזוג נשאים.
אך עולים קולות שונים, וכדאי להאזין להם, ולהתמודד איתם.
הקול הראשון בטוח שאם בציבור הדתי יש נישואין 'מעורבים' בין עדות אז פתרנו את בעיית המחלות הגנטיות. ולא כך. נישואין בין עדות אמנם מורידים את האחוזים של המחלות הגנטיות, אך לא באופן מוחלט ומספק. אגב, היום ישנו מסלול ב'דור ישרים' המיועד גם לעדות המזרח, לנשאות של מחלות המיוחדות להם.
הקול השני בטוח שבאהבה לא מתערבים, נועדנו זה לזו ואין צורך בשום בדיקה שתוכיח לנו אם אנחנו מתאימים. זה מאוד לא רומנטי ללכת לבצע בדיקות דם להתאמה לנישואין עוד לפני שחשנו את הסומק הטבעי של האהבה. – אבל זהו שלא. זהו הזמן המתאים ביותר. והחכם עיניו בראשו.
יש ונרקם קשר של שנים עוד מימי הנערות, אם בעקבות שכנות, פעילות בתנועות נוער, לימודים, ועוד. פה בדיקות ישרים הן באמת פחות רלוונטיות – כי יתכן שבני הזוג כבר קבלו החלטה בלתי מותנית על בניית בית משותף, ללא כל תלות בתוצאות מבדק דור ישרים.
הקול השלישי נשמע מפי בעלי סמכות: הרי מה' אישה לאיש, ויש גבול להשתדלות שלנו בעולם הזה, מה שיקרה לי זה מאת ה', זה הניסיון שלי. לקול הזה יש מענה צלול והחלטי ע"י רבים מגדולי הפוסקים – אותו ריבונו של עולם ששוזר חוט של חסד בחכמה אלוקית בין נפשו של האיש לנפשה של האשה, נתן לנו את כל הכלים להתאים את הנתונים הגנטיים בעוד מועד, ולהוסיף שפע ברכה בעולם, ולא עוד כאב.
הכותבת היא הרבנית חנה קטן, מומחית לרפואת נשים, פריון ואישות. מחברת הספרים 'חיי אשה', 'חיי משפחה' ו'ביחד'.