אומרים שגיל ההתבגרות התארכה פלאים בדורנו, ונעה היום בין גיל חמש לגיל שלושים. אך כשם שפרצופיהם שונים, כך גם המופע של גיל ההתבגרות שונה אצל כל נערה ונערה. הנשיות מתרקמת עוד בהיות העוברית בתוך הרחם. יש יותר ויותר עדויות על השפעת כל רחש הריוני על נפש העובר. המפגש הראשון עם השד, הליטוף האימהי, מבט העיניים, רכות קולה של האם, כל אלו מטביעים באחת את רישומם על נפש האישה המתרקמת אט אט. וזה ימשיך בתהליך רציף בו תפגוש הילדה את המגע של הוריה-בזמן ההחתלה ובתהליך הגמילה, בזמן האכלה, ההלבשה ברחיצה ועוד. כך בתקשורת המילולית- האינטונציה, קצב הדיבור, המנגינה.
כשהילדה תצא למסגרת חוץ-ביתית, היא תפגוש חוויות גופניות ורגשיות שישפיעו על עיצוב נשיותה. וככל שתתבגר, תתפוס החברה מקום משמעותי יותר .דימוי הגוף יושפע מסטנדרטים שאינם תמיד מותאמים לנפשה. התאוצה הגדולה תחל עם הכניסה לגיל ההתבגרות.
ישנן הכנות גופניות, רגשיות ונפשיות-רוחניות שמקדימות את המחזור בשנתיים-שלוש. בתקופה זו, בה פורחת הנערה והופכת מילדה לאשה, חלים שינויים הורמונליים רבים בגופה. הנערה חשה תסיסה פנימית, ולעיתים יש לה הרגשה שהגוף קצת 'בוגד' בה, ולא נוח לה עמו. לעיתים תחוש איום על הדימוי העצמי, בעיקר עם הופעת 'פצעי בגרות' או תישעורת מוגברת, התפתחות גופנית מואצת, הזעת יתר ועוד. הנערה עלולה להרגיש מגושמת ומסורבלת, בעיקר כאשר ההתבגרות הנפשית שלה אינה מדביקה את קצב התבגרותה הגופנית. חשוב מאוד בתקופה זו לחזק את דימוי הגוף החיובי של הנערה, כדי לאפשר לה לצמוח כאשה בריאה, עם בטחון עצמי וחיבור בריא לגופה ולנשיותה.
מה משפיע על גיל תחילת הופעת סימני ההתבגרות ? כמו ברוב התכונות שלנו, התורשה היא מרכזית. ואגב, הנערה יכולה לרשת את תכונותיה של הסבתא מצד האב, ולאו דווקא של האם. גורמים נוספים הם- תזונה, משקל, שינה, מצב בריאות כללי, מקום מגורים ועוד
מה קורה אם תחילת הופעת הסממנים הראשונים של גיל ההתבגרות [שיעור בבית שחי ובערווה והנצת שדיים] מופיעים טרם זמנם, עוד לפני גיל שמונה? ראשית כל, זה עלול לגרום לילדה מבוכה רבה. בנות כאלו נוטות לפתח הפרעות ביציבה, עקב כיפוף הכתפיים ועמוד השדרה, במאמץ להסתיר את הנשיות המתגבשת. לעיתים, הן 'סוחבות' לתוך חיי הנישואין את חוסר ההשלמה שהייתה להן עם ההתבגרות המוקדמת.
אם הווסת הקדים את גיל 10 או ההתפתחות התחילה לפני גיל 8, יש מקום לביקור אצל רופאת נשים, כמובן בלי להלחיץ את הילדה, ועם גישה רגועה ושלווה הן מצד האם, והן מצד הרופאה המטפלת. הבירור יכלול בדיקה גופנית רגישה, צילום כף יד לגיל עצמות, במכון רנטגן בקופת החולים על ידי טכנאית, בדיקת דם אחת שתבוצע על ידי אחות במרפאה, לפרופיל הורמונלי, אולטראסונד של הרחם והשחלות [דרך הבטן, כמובן], ועוד.
לא בכל מקרה יש צורך לטפל בילדה; ופעמים רבות, זה יהיה תלוי מאוד במשפחה ובמה שהיא משדרת לילדה. אם היא לא דאוגה ולא לחוצה, לעיתים עדיף שלא לטפל. לעיתים אנחנו עוצרים את הצמיחה, כדי לשמור על הגובה הסופי, שמא תיסגרנה גרמי העצמות, והיא תישאר נמוכה. הטיפול מיועד בעיקר למניעת הפסקת הגדילה לגובה של הילדה, אך יש לו לא מעט תופעות לוואי לא נעימות, כגון גלי חום, חשש להתפתחות אוסטאופרוזיס, [ועוד. הפסקת הטיפול בדרך כלל מומלצת בגיל 11-12.
ויש בנות שההתבגרות אצלן בוששת לבוא. אם זה אמור להדאיג? בוודאי לא נשווה אותן לאחיות או לאם. כל אחת ועקומת הגדילה הגופנית והרגשית שלה. לפעמים היא תרגיש לא בנוח עם החברות ש'שועטות' קדימה לקראת הנשיות המתרקמת, והיא נשארת מאחור, רק ילדה. אם לא נשוחח אתה ונרגיע אותה, היא עלולה לפתח תחושה שהנשיות שלה חסרה, ולהביא את החוויה הזאת לתוך חיי הנישואין. כאשר הווסת מתעכב מעבר לגיל 16, או אם אין התפתחות נשית כלל בגיל, נדרש בירור הכולל בדיקות הורמונליות, אולטרסאונד, גיל עצמות, בדיקה גופנית, ועוד. אני בדרך כלל ממליצה לאם להגיע קודם לבדה. לשוחח. לקבל הפניה לבדיקות. חבל שהבת תרגיש שיש בעיה. אם האם תהיה רגועה, תבין מה מהלך הבירור, היא תעביר הלאה לבתה את התחושה הזאת. כאשר תושלמנה הבדיקות, היא תתלווה לאמה, ואז נוכל גם לשוחח אתה ולבצע בדיקה. דווקא אצלה, יש עוד מקום לצמיחה לגובה, והיא עשויה לעקוף את כל המקדימות בסיבוב.
טווח הופעת סימני ההתבגרות הוא רחב, וכך גם הופעת המחזור, בהתאם. זמן הופעת הווסת הראשון הוא בממוצע בגיל שתים-עשרה, שנת ה'בת מצוה', אבל הטווח התקין הוא בין גילאים עשר לשש עשרה. אין הכרח שהבת תתבגר באותו קצב ובאותו אופן כמו אימה; ההתבגרות אינה תהליך עם תורשה לינארית. ועוד נקודה חשובה: גיל תחילת הווסת אינו מצביע כלל על התחזית לגיל סיום הווסת, ואין שום קשר בינו לבין נשיות ופוריות. מה שחשוב מאד לשדר הוא שהכול אפשרי.
נרצה להעביר לבתנו שמה שמתרחש בגופה- אמנם מהווה פרידה מסוימת מהילדות – אך גם התחלה של עידן חדש, וכניסה מבורכת למעגל הנשיות והפריון . או אז- היא עשויה לקבל את השינויים בגופה כבשורה משמחת, לפתח נשיות בריאה. נחמד לציין, במסגרת משפחתית-נשית, את יום קבלת המחזור כחגיגה של ממש: לקנות לבת מתנה, להביע כלפיה שמחה והערכה, ולהסביר לה קצת על תהליך ההולדה, כדי שהיא תבין ותפנים שהיא בתחילתו של מסלול שיוביל אותה לאט לאט לקראת המשימה הגדולה של חייה – להיות אמא. והעיקר הוא להטמיע בה בטחון בנשיותה המתרקמת אט אט. זה טוב לשים דגש על בניית דימוי גוף חיובי כבר בראשית גיל ההתבגרות, שהרי – כפי שאנו כי תחושות שנרכשות בגיל צעיר נצרבות בנפש לאורך ימים ושנים. אם הנערה תרגיש שהיא קבלה את הגוף המדויק לה ורק לה, ושהיא נשית ויפה, בזה היה שכרנו.