אור בקצה המנהרה: הסיבות האפשריות לבעיות פריון, והטיפולים שיעזרו
למרות שהריון נחשב לאחד מהתהליכים הטבעיים ביותר, פעמים רבות מדובר באתגר מורכב: כ-15% מהזוגות יסבלו מאי פריון – המוגדר לאחר שנה של ניסיונות חוזרים לכניסה להריון. אילו גורמים אפשריים יכולים להוביל לבעיות פוריות ומה הם הטיפולים הקיימים? ד"ר, רק שאלה – ד"ר חנה קטן מסבירה
בקרב רוב הזוגות, הצעד המיוחל, במסע לאחר החתונה, הוא הקמת משפחה. למרות שרובנו סבורים כי מדובר בתהליך טבעי שפשוט יקרה מעצמו, זוגות רבים חווים קשיים בכניסה להריון. למעשה, גם בקרב נשים בגילאי ה-20 סיכויי הכניסה להריון עומדים על 15-20% בכל מחזור חודשי. בשל כך, אי פריון יוגדר רק לאחר שנה בה התקיימו 12 ביוצים ,ולא התרחש הריון. בשלב זה, יחל הזוג בביצוע של בירור רפואי שנועד לאתר את המקור לבעיית הפריון.
מהם הגורמים האפשריים לאי פריון?
הגורם השכיח, בעידן המודרני, המוביל לקשיים בכניסה להריון ,הוא השחלה המזדקנת. גיל האישה משפיע באופן ניכר על הפוריות ,ועם העלייה בגיל ,כמות הביציות, כמו גם איכותן, יורדות.
מעבר לכך, ישנן סיבות הקשורות בביציות עצמן או בתהליך הביוץ, כמו בתסמונת השחלה הפוליציסטית, היכולות להוביל לאי פריון.
לעיתים ,נמצא גורם מכאני הקשור בחצוצרות או במבנה הרחם ,שעלול להשפיע על סיכויי הכניסה להריון. גם לגבר יש תרומה בנושא הפריון: כ-40% מהזוגות הסובלים מאי פריון ימצאו כי הרקע לבעיה הוא גברי. ייתכנו חסרים בריכוז תאי הזרע, כשלים בתנועת התאים או במורפולוגיה שלהם. ב-10-15% מהזוגות המאותגרות, לא נמצא הגורם לאי הפריון, גם לאחר בירור ממצה.
מהם הטיפולים האפשריים?
אם מדובר בהפרעה בביוץ, נציע טיפול הורמונלי בכדורים או בזריקות. במצבים בהם המקור לאי הפריון נעוץ במבנה לא תקין של החצוצרות או הרחם, ניתן "לעקוף" את הבעיה באמצעות הפריה חוץ גופית.
כאשר מדובר באי פריון הגבר ,לעיתים נפנה את הגבר לפתרון כירורגי או נבצע לאשה הזרעה תוך רחמית. במקרים מורכבים יותר, נציע לזוג טיפול בהפריה חוץ גופית. הבשורה הטובה היא כי הרפואה המתקדמת, בייחוד בתחום הפריון, מספקת מגוון פתרונות יעילים המסייעים לזוגות רבים, וכך הגשמת החלום של הקמת משפחה היא אפשרית כמעט לכולם.