כשאנו באים לתפור לאשה המעוניינת במניעת היריון לתקופה מסוימת, מסיבות בריאותיות או כהפסקה בין הלידה להריון הבא, את ה"חליפה" המתאימה לה, אנחנו מעוניינים שאמצעי המניעה ימלא כמה קריטריונים: שהוא יהיה יעיל לחלוטין, עם מיעוט של תופעות לוואי, קל ונוח לשימוש, זול וזמין. אנו ננסה להתאים את התכשיר שיביא לצירוף הטוב ביותר מקרב התכונות שצוינו עבור האישה שבאה לפנינו.
במאמר זה אדבר על הגלולות, כאשר חשוב לדעת שהן מהוות רק אחד מן האמצעים ההורמונליים למניעת הריון (בנוסף למדבקות, טבעת הנובורינג ועוד); בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית במגוון אמצעי המניעה ההורמונליים שעומדים לרשות בני הזוג, ומידי מספר חודשים יוצאים לשוק אמצעים חדישים או משופרים.
מבחינה הלכתית אמצעי המניעה ההורמונליים הם האמצעים הנבחרים בדרך כלל, בגלל הפיכותם, ובגלל המניעה הזמנית בלבד של הביוץ (בניגוד ל"כוס של עקרין" שמוזכר בגמרא, הגורם לעקרות תמידית).
בטיחות הגלולה שואפת למאה אחוז, ולעתים מעט פחות, כמו למשל בסיטואציה בה האישה נוטלת תרופה אחרת שמפריעה לספיגת הכדור, או שוכחת ליטול כדור, או שיש לה הפרעת ספיגה [שלשול או הקאה] וכד'. במרב המקרים הכדור פועל את פעולתו ללא מפריע.
עקרונית ישנם שני סוגים של גלולות למניעת הריון: גלולות משולבות (המכילות אסטרוגן ופרוגסטרון) וגלולות שמכילות רק פרוגסטרון (הן מוכרות בעיקר כ"גלולות ההנקה"). בתוך קטגוריית הגלולות המשולבות קיימות היום כעשרים סוגים השונים זה מזה במה שהן מכילות (הפרוגסטרון שונה ביניהן, בעיקר). כל אחת מכילה מינון מסוים של אסטרוגן ושל פרוגסטרון.
נוסף לתפקידן העיקרי למנוע היריון, הגלולות עשויות גם להסדיר בעיות של דימומים בין ויסתיים והפלגות קצרות או ארוכות יתר על המידה, הן מקצרות בד"כ את אורך הדימום הווסתי, מטפלות בדיסמנוריה (כאבים קשים בזמן הווסת), משמשות כאמצעי לטיפול באקנה (פצעי בגרות), בשׂיעור יתר, בציסטות שחלתיות ועוד.
מבחינת תופעות הלוואי – יתכנו תחושות שונות ומשונות שמשתנות בין אישה לאשה, וזו אחת הסיבות לכך שמצויים בשוק כל כך הרבה תכשירים. רוב התופעות חולפות לאחר חודש או חודשיים של נטילת הגלולות, ולכן הסבלנות משתלמת. אני לא נוהגת "להפחיד" ולהרחיב בעניין תופעות הלוואי, על מנת שהאישה תהיה בחשיבה חיובית, החיונית למען חיבור נכון של גוף-נפש לכדור.
חבל שבנות מגיעות עם דיס-אינפורמציות שונות, רובן שליליות, שקיבלו מחברותיהן על "אימת הגלולה" ועל "ההורמונים" החזקים שבתוכן; מדובר על "הורמונופוביה" – פחד בלתי הגיוני מנטילת הורמון מכל סוג. חשוב להדגיש שההורמונים הנשיים הם חומרים חיוניים לתפקוד תקין של גופינו, ובלעדיהם הרבה נשים מרגישות דכדוך וחיסרון, כמו נשים בגיל המעבר שמתגעגעות געגוע עמוק להורמונים שהשחלה שלהן כבר לא מייצרת.
אחד היתרונות של הגלולות הוא האפשרות להמשיך את נטילת הגלולות במשך זמן ארוך מהמקובל, דהיינו לסדר את ההפלגות לפי רצוננו. בתקופה של שמחות במשפחה, או לקראת טיול משפחתי, או סתם בתקופה לחוצה – האישה יכולה לחבר קופסאות ו"לחגוג" את תקופת הטהרה במשך זמן רב.
בפרק הבא נדבר על ההתקן התוך רחמי.
פורסם במקור ראשון