הוא טעים, עוזר להרגיע לחצים ומגן על המוח מפני פגיעות שנגרמות מחוסר שינה, אז אולי קקאו יכול לעזור גם במניעת טמטמת היריון?
פורסם בבשבע | י"ח באב תשע"ז 10/08/17
כשהיינו צעירים בשנים, האיש היה נוסע לנפוש מדי כמה חודשים בהרי הגולן למשך שבועות ארוכים בכל פעם.
הוא קרא לזה מילואים. אני היא זאת שנשארתי בחזית לבדי מול הזאטוטים, העבודה התובענית בבית החולים עם תורנויות הלילה, והגעגוע. וכך כל חברותיי, וכך בנותיי, וכלותיי, ושכנותיהן בעיר ובכפר, בגבעה ובהר. כולן נשים שנושאות סרבל יוקרתי ובתוכו צפונים לילות לבנים, שבתות לבד או אצל ההורים, אך יחד עם תחושת שליחות עמוקה, עם עוצמות נדירות, עם אמונה גדולה בלב, ועם אהבת אין קץ לה', וגם לעם ולארץ.
החובה הזאת משותפת לכל העם הטוב אשר יושב בציון, אבל עדיין המסע הזה של כיבוש האני הפרטי, ושל מבט מכוונן אל-על, נוכח יותר בציבור היקר שלנו. רק בציבור היקר שלנו תמצאו אם לשבעה ילדים מלהטטת בין בית לעבודה, אמא אחת לבדה, כשאיש החאקי יוצא לחופשת המילואים השנתית שלו, מתרענן ופוגש חברים, ומשאיר אותה בחזית. ושכרה כפול מן השמיים.
אבל לא רק מן השמיים. הנה זה בא, צעד קטן לאישה, צעד גדול לאומה. לאחרונה נולד חוק המבשר כי נשים שבן זוגן משרת במילואים תוכלנה לעבוד שעה פחות כל יום, משהו מקביל לשעת הנקה שכבר נכנסה לנורמה. רבים וטובים עמלו על החוק, כך סיפר לי אלירן ביתן, פעיל חברתי מהיישוב שלנו שבאופן אישי למד מהעמל על החוק כמה דברים חשובים. ראשית, גדול המשותף על המפריד. אפשר לעשות הרבה דברים טובים ביחד. שנית, בזכות נשים צדקניות נגאלו ישראל – זוהי טיפה שבים של הכרת הטוב לנשות אנשי המילואים. ועוד, דברים טובים לעיתים אורכים זמן, וצריך להיות סבלן לתהליך, וגם עניו וקשוב לאילוצים שבדרך.
לא להחליט תחת לחץ
אכן, לעיתים הרגשת הלחץ והדחק היא בעוכרינו. מתברר שלחץ עלול גם לגרום לקבלת החלטות שגויות. כן, זה מדעי. חוקרים בנו מודל שבו אותגרו 70 נחקרים בקטיף של תפוחים במטע וירטואלי. הם קיבלו תשלום בעבור כל תפוח שקטפו, והתבקשו להחליט האם להמשיך לקטוף ממטע שבו מספר התפוחים הולך ופוחת באופן טבעי בעקבות הקטיף, או להשקיע זמן ולעבור למטע אחר. חלק מהאנשים התבקשו להחליט על כך כשהם רגועים, ואחרים דווקא לאחר הכנסת ידיהם למי קרח, כאשר נמדדו רמות קורטיזול שאימתו מצב של דחק. התברר שהאנשים הרגועים החליטו ברובם הגדול על מעבר למטע הבא, הגיוני וצפוי, ואילו הלחוצים – נשארו תקועים.
איך אפשר לבלום זעזועים? מחקר מצא שקקאו לא רק ישמח לבב אישה, אלא גם יזרים בה דעת. במילים אחרות – כשאת לא מצליחה לישון בגלל תינוק יונק, או בגלל חלום רע של הפעוט שהגיע כדי להתכרבל איתך במיטתך, או עקב דאגה לחייל אשר על המשמרת, או לבת המתבגרת, רוצי לחפש סרוטונין שנמצא בכפיות גדושות של קקאו. חוקרים מאיטליה גם מצאו שצריכה יומית של קקאו מגינה על המוח. אם זה לא מספיק אזי נמצא כי דווקא בנשים שעברו לילה ללא שינה, צריכת קקאו בבוקר מונעת את הפגיעה הקוגניטיבית, שנגרמת מחסך בשינה. מדובר בבשורה טובה לאנשים שעובדים במשמרות או סובלים מחסך שינה מתמשך. חבל רק שלא התוודעתי למאמר הזה בעידן התורנויות הארוכות של 36 שעות רצופות ויותר במחלקת הנשים ובחדר הלידה.
ואם זה כל כך טוב, אז אולי הקקאו יוכל להועיל גם במניעת טמטמת היריון? בזמן ההיריון מתחוללת בגוף האישה דרמה פיזיולוגית שלמה הכוללת שינויים בנפח הדם וברמות ההורמונים, ומתברר שגם בחומר האפור של המוח. חוקרים בברצלונה חקרו בבדיקות MRI את המוחות של נשים לפני ואחרי הלידה, ומדדו את נפח החומר האפור שבהן. במחקר נצפתה ירידה בכמות החומר האפור הקשור לזיהוי פרצופים של אנשים, כך שהתגובה הנוירולוגית שנמדדה הייתה חזקה רק כשהתבוננו בפרצופיהם של התינוקות שלהן, מעין חוק שימור אנרגיה מוחית כדי לדייק את הקשב של האם לכיוון הילד שלה. מתברר שפיזור הדעת האופייני לתקופת משכב הלידה אינו קשור רק לעייפות ולעומס סביבתיים. האם הטרייה הופכת עיוורת לפרטים מסוימים, כשהפוקוס נע לכיוון התינוק שזקוק לה ומקיש על שערי ליבה.
משקפיים לעיוורי צבעים
גם בחיים התוך-רחמיים קיים יתרון למין היפה בתחום הקוגניציה. ברירת המחדל בהתפתחות המוח העוברי היא המסלול הנקבי. עובדה היא שבהיריון המוח של העובר מתחיל להתפתח מבחינה הורמונלית כמוח נשי, והוא הופך לגברי רק שמונה שבועות לאחר ההתעברות. אז מתכווץ מרכז התקשורת ויכולת ההקשה, אותה הקשה של ילד שמקיש על ליבה של האם. והכול – בזכות הטמטמת.
מחקר נוסף מלמד שחשיפה של האם ההרה לגלי מיקרוגל בחיים התוך-רחמיים משפיעה לרעה על זיכרון ולמידה בעוברים זכרים, ופחות בנקבות – הרי לפנינו עדות להבדלי מגדר כבר ברחם. אכן, אנחנו שונים.
גם העיוורון לצבעים הוא עניין מגדרי. רוב עיוורי הצבעים ככולם הם גברים, והם נאמדים (בארצות הברית) בכשמונה אחוזים מאוכלוסיית הגברים לעומת רק כחצי אחוז אצל הנשים. הליקוי הוא תכונה גנטית המועברת בתורשה על ידי גן המצוי על כרומוזום X, ומתבטא רק כאשר אין גן תקין לראיית צבעים. בצעירותי אחד מאחיי הגיע הביתה עם מכנסיים ורודים, כשהוא היה בטוח שהם ירוקים. אכן, זה לא נעים כל כך. אגב, לאחרונה התפרסם מחקר על פיתוח של משקפיים מיוחדים לעיוורי צבעים שמשיבים להם לפחות חלק מראיית הצבעים הנורמלית. כך יוכל עיוור הצבעים סוף סוף להתוודע לעיני התכלת של אשתו, וליהנות מיופי הזריחה.
אך הרבה יותר חשוב מזה הוא ללבוש במהלך כל החיים משקפיים עם גוון ורוד, לטבול את המציאות בצבעי פנדה רכים, לנטוע בשדה הראייה כלניות מלבלבות. כך עושות נשות החאקי אשר על המשמרת. והכול בענווה.