לרב בורשטיין שליט"א. אחדשה"ט.
רציתי להעביר את סיכום קצר לגבי הגיגיי בענין ביצוע בדיקות סקר בנשים בהריון.
המלצתי היא להיצמד להוראות מעקב ההריון של משרד הבריאות, הכוללות:
- בדיקות דם ושתן כנדרש מידי חודשיים.
- בדיקות אולטרסאונד עוקבות בכל שליש לפי הצורך.
- מעקב רופאה כל שישה שבועות.
- מעקב אחות כל חודש, ובסוף ההריון בתדירות של כל שבוע.
לגבי בדיקות הסקר בתקופת ההריון:
ניתן לחלק את הנשים לאלו שלפני גיל 40 ושאחרי גיל 40
אם ניצמד לדף המצורף בזה (מדובר אך ורק על בדיקות לא-חודרניות – בדיקות דם או אולטרסאונד):
- בדיקות גנטיות למחלות רצסיביות "טרום שידוך" (דור ישרים)
- מעקב אולטרסאונד כולל סקירה מוקדמת (עם אפשרות לבדיקה מורחבת על פי הצורך או על פי ה'כיס', לא הכרחית!)
- בדיקת שקיפות עורפית – מעל גיל ארבעים בלבד!
- סקר ביוכימי בדם: לפני גיל ארבעים – אין בו צורך ויתרון.
- אם מבצעים בדיקת סקר ביוכימי – עדיף PAPP A על התבחין המשולש, שהוא מאוד לא מדויק.
חשוב לזכור שגם בדיקת אולטרסאונד אינה בהכרח אינוסנטית (תמימה, לא מוטית). לצאת ללא ממצא פתולוגי כלשהו הוא כמעט בבחינת נס! לכן חייב להתקיים שקלול נכון של הממצאים ויעוץ בהתאם, והרבה תלוי בנקודת המבט והגישה של הבודק, ובאישיותה והשקפת עולמה של הנבדקת.
קיימת בספרות גישה הפוכה לחלוטין מהמקובל בארצנו הקדושה – גישה שפיתח ניקולאידס, ועיקרה הוא ניקוד שלילי של הממצאים, דהיינו במקום שכל סמן חיובי בודד יעלה בעיני הבודק והנבדקת את הסיכון ללידת יילוד פגום – כל ממצא תקין מוריד את הסיכון (לפי דירוג של חשיבות הסמן; למשל אם עצם האף נמצאת תקינה זה מוריד בשליש את הסיכון להולדת יילוד פגום [בהתאם לגיל האשה], וכד').
אנו חייבים להתחשב (גם בגיל ארבעים!) במתח המיותר שהאשה נכנסת אליו לפני ואחרי כל בדיקה (גם אם היא נמצאת תקינה, שלא לדבר כאשר התוצאה חיובית-כוזבת!). לכן להערכתי צריך להציע את הבדיקות לפי מד-החרדה האישי של כל אשה, ולזכור שמה שיכול להרגיע אשה חרדתית – עלול לעורר חרדה מיותרת אצל אשה רגועה. לכן מסוכן מאוד לתת הנחיות כלליות לביצוע בדיקות באופן גורף, ובוודאי שלא בנשים צעירות שבהן גם אין אינדיקציה רפואית לביצוע רוב הבדיקות האלו על פי הסיכון הסטטיסטי הנמוך מאוד שלהן ללידת ילד פגום.
יש להוסיף שהמגמה הכללית של הדרכה כללית לאוכלוסיה צעירה לבצע את כל הבדיקות האפשריות שאינן חודרניות יש בו פן נוסף שלילי – הפיכת תקופת ההריון לתקופה לחוצה ומדאיגה, כשבדיקה רודפת בדיקה, ולא מעט נשים אמרו לי שהן זקוקות להפסקה ארוכה בין הריון להריון רק מהסיבה הזו!