
כשהייתי רופאה צעירה בימים, בדיקת הריון כללה מישוש של הבטן, בדיקת מצב ומנח, האזנה בדופטון לדופק העוברי, ותו לא. ואז, הגיע לעולם האולטרסאונד דרכו ניתן 'לראות את הנולד' – לתקשר איתו, לצפות בו מפהק, מעפעף וממצמץ. בשנים האחרונות הורחב היצע הבדיקות העובריות ונעשות בדיקות סקר, שתפקידן להעריך את הסיכון למום גנטי בעובר.
השאיפה שלנו במעקב הריון היא שמירה על בריאותה של האם ודאגה לבריאותו של העובר. חשוב שהאם תדאג למעקב בריאותי הכולל: מעקב אחות למדידת לחץ דם, בדיקות דם לשלילת אנמיה וסכרת, בדיקות שתן לשלילת דלקות 'שקטות' שעלולות לסכן את הכליות של האם ההרה ולעולל התכווצויות רחמיות, וכן שקילות סדירות. בדיקות האולטרסאונד מיועדות לאתר דברים שהם משמעותיים לבריאות העובר כגון מומי לב, הפרעות קצב, חסימה בדרכי השתן, שליה נמוכה, הריון מרובה עוברים ועוד.
ההחלטה אילו בדיקות לעשות במהלך ההריון עלולה להיות מבלבלת כאשר ההיצע רק הולך וגדל. כדי לבחור את המסלול המותאם להריון שלך חשוב לשאול את עצמך את השאלות הבאות לגבי כל בדיקה:
- האם היא מהימנה?
- האם יהיה יישום למסקנות הבדיקה?
- האם הבדיקה תהיה בטוחה בצורה מרבית?
בארצנו ישנה עלייה רצופה בגילן של נשים הרות. כיום מקובל שגם נשים מעל גיל ארבעים ממשיכות ללדת ואפילו נשים בנות חמישים. חשוב לדעת שככל שהגיל עולה זה מעלה את הסיכון למומים מולדים. המערכת הרפואית מנסה לאתר את המומים בעובר בשלב מוקדם ככל האפשר. בשנים האחרונות פותחו בדיקות סקר חדשות לאבחון תסמונות גנטיות כבר בשליש הראשון של ההריון. בדיקות אלו הן עם אחוז גילוי גבוה יותר מאשר הבדיקות שבוצעו בעבר כשיגרה בשליש השני (שבועות 16-20) שהדיוק שלהן לוקה בחסר.
בדיקת הסקר המתבצעת בשליש השני להריון מתבסס על שקלול גיל היולדת ורמות הסמנים בדם של שלושה הורמונים: חלבון אלפא עוברי, אסטריול לא קשור וגונדוטרופין כוריוני. כיום מוסיפים גם את בדיקת הורמון הInhibin-3 , חומר המיוצר על ידי השליה, שעשוי להעלות את אחוז האיתור עד ל-80%.
פורסם במקור ראשון