אוסטאופורוזיס, דלדול העצם, הוא מצב בו ישנה ירידה במסה ובאיכות העצם. המקומות המועדים לפורענות הם בעיקר בצוואר הירך, בחוליות של עמוד השדרה, ובשורש כף היד. באזורים אלו ישנו סיכון מוגבר לשברים – דבר העלול להביא למוגבלות גופנית משמעותית ולפגיעה באיכות חיים ירודה ולפעמים גןם מביאים לידי מוות, עד כדי 30 אחוז בשברי עצם הירך..ירידה בצפיפות עצם מתרחשת עם העליה בגיל. ובשנה הראשונה לגיל המעבר- הירידה היא משמעותית ובקצב מהיר. כל אישה שניה וכל גבר חמישי בישראל יסבלו משבר אוסטיאופורוטי במהלך חייהם.
איך העצם נבנית?
העצם היא רקמה חיה לכל דבר, המתקנת את עצמה כל העת. בין תפקידי העצמות ראוי להזכיר: תמיכה בשרירי השלד והגנה על איברים פנימיים, מאגר מינרלים דוגמת סידן וזרחן, יצירת תאי דם וסיוע לשרירי השלד בתנועה.
99% מהסידן שבגוף מאוחסן בעצמות ורק 1% נמצא בדם ומשתתף בתהליכים שונים, כמו התכווצות שרירים, גדילת תאים והתחלקותם ותהליך קרישת הדם.
העצם מורכבת ממעטה חיצוני המכיל קולגן ,מינרלים, כלי דם ומח העצם. זה נראה כמו כוורת דבורים עם חללים בין החלקים השונים. בעצם בריאה העצם דחוסה והחללים מועטים וקטנים מאד. ואילו באוסטיאופורוזיס החללים מרובים וגדולים, ואז העצם נחלש.
רקמת העצם מתחזקת את עצמה בעזרת תאים מסויימים שבתוכה, המכונים אוסטאוקלסטים – שהם בונים עצם- OSTEOBLASTS ואוסטאובלסטים , שהם מפרקים עצם-OSTEOCLASTS. הפירוק והבניה נעשים בעזרת מינרלים וסידן שהם חומרי הגלם.. בגיל הילדות, העצמות גדלות ובונות את עצמן בקצב מהיר, והאוסטאובלסטים 'מנצחים' את האוסטאוקלסאטים. עם העלייה בגיל התהליך הזה מואט.. העצמות מסיימות את תהליך הגדילה לאורך בגילאי 16-18 שנים אבל העצם ממשיך להיבנות על ידי האוטסאובלאסטים. מגיל 35 בערך, חל תהליך טבעי הדרגתי של אבדן עצם ואז מתגברים תאי הOSTEOCLASTS על הOSTEOBLASTS. והעצם הולכת ונחלשת.
מה הם גורמי הסיכון הנפוצים?
גורם נוסף לאוסטיאופורוזיס הוא כאמור גיל המעבר. אז ישנה ירידה בייצור הורמוני המין ובעיקר אסטרוגן. שהוא חשוב בוויסות המינרלים שמגיעים בעצמות. האסטרוגן מגן נגד אוסטיאופורוזיס ולכן אנחנו נראה החמרה בעיקר לאחר גיל המעבר, אז חלה ירידה חדה ברמת האסטרוגן שגורמת להאצת דלדול העצם והוא נהפך לשביר ודליל.
כמו תמיד, התזונה והתנועה הם מאד מרכזיים בתהליך. היעדר פעילות גופנית, ובמיוחד התעמלות נושאת משקל, נחשב לגורם מרכזי בתהליך אובדן העצם. חשוב לעודד התעמלות הכוללת הרמת משקולות. כך גם מחסור תזונתי בסידן ובזרחן, שמאד חשוב להגביר בתזונה בגילאים המתקדמים.
עוד גורמי סיכון הינם- שימוש ממושך בסטרואידים, מחלות בבלוטת התריס, תורשה כמובן, ומבנה גוף רזה. כן, יש גם יתרון לעודף משקל כי אשה שמנה נושאת משקל כל הזמן וכך היא מחזקת את העצמות בדיוק כמו תרגול עם משקולות בחדר כושר.
האם נמצא אוסטיאופורוזיס אצל גברים?
כן, גם גברים עלולים לסבול מדלדול העצם אבל הם פחות מאובחנים ולכן גם פחות מטופלים. אצל חלק גדול מהגברים הסובלים משברים הינה תקינה ואינה בטווח המעיד על אוסטאופורוזיס וגם זה מוסיף לתת-אבחון. תהליך האצת דלדול העצם אצל גברים מתחיל בגיל 70 לערך, הרבה יותר מאוחר מאשר נשים, שאצלן זה מתחיל סביב גיל 50. ירידה ברמת ההורמון הגברי טסטוסטרון עלולה להאיץ את תהליך איבוד העצם.. שליש משברי צוואר הירך מופיעים אצל גברים והם מתים יותר מהשברים. כמעט מחצית מהגברים במוסדות סיעודיים סובלים משברים בצוואר הירך.
לפני שנים רבות, טיפלתי בזוג מתוק בגיל העמידה. האישה נשלחה לבדיקת צפיפות עצם. בעלה, שתמיד התלווה אליה לכל מקום, החליט גם הוא לקבוע לעצמו תור לבדיקה במכון. המטופלת חזרה עם תוצאות תקינות אבל הסתבר שבעלה לקה באובדן עצם משמעותי… אולי כדאי לפתוח מרכזים לבריאות הגבר הבוגר?