'מזל טוב! נולד בן.' מילים קסומות שמקפלות בתוכם מסע ארוך של ציפייה, של כאב ושל גאולה. ולמרות שעבדתי בחדר לידה כרופאה מיילדת מעל עשר שנים, רק בלידה של נכדי הבכור, שהפך אותי לסבתא, התחלתי להבין באמת ללבו של האיש שעומד לצידה של אשתו היולדת, חסר אונים. ואכן, בעבודתי בחדר לידה במהלך השנים, פעמים רבות נקראתי ללידה, ומצאתי יולדת מחויכת חובקת את הרך הנולד, ולצידה סרוח על רצפת החדר איש גדול ממדים, חיוור וחלוש, כשעיניו פקוחות בתימהון ובאפיסת כוחות. כמה קשה היה לו ללדת…
גם בתקופה שלאחר הלידה, ישנם לא מעט אבות שחווים טלטלה נפשית. מחקר שהתבסס על נתונים של ארבעת אלפים גברים מניו זילנד מצא כי אבות לעתיד נמצאים בסיכון לפתח תסמיני דיכאון אם הם חשו סטרס או הם או נשותיהם לקו בבריאות לא תקינה. שיעור העלייה בתסמיני הדיכאון היו גבוהים יותר בתקופה לאחר הלידה, והיו קשורים למצב סוציאלי נמוך וגם לקשיים במערכת היחסים הזוגית. החוקרים הציעו למפות את האבות שעלולים לפתח דכאון ולהזדקק לעזרה, ולדייק את עיתוי ההתערבות (במהלך ההיריון או לאחר הלידה), לרווחת המשפחה כולה.
עוד מאמר שהוא סקירת ספרות מקיפה, של 75 מאמרים ומחקרים שבדקו מעל 40 אלף גברים, מצא שאחד מכל שניים עשר אבות עלול לפתח דכאון בתקופת ההריון של בת זוגתו או במהלך השנה הראשונה אחרי לידה. גיל האבות, השכלתם, מספר ילדיהם ורקע אישי או משפחתי של דכאון לא השפיעו מהותית על שכיחות המחלה האפקטיבית במהלך ההריון ואחרי הלידה. הסקירה מציגה נתונים השקולים להיארעות המחלה האפקטיבית בקרב נשים. החוקרים מבקשים לעלות את המודעות לבעיה וממליצים ליזום תכניות סקירה ותמיכה ייעודיות כדי לסייע לאבות הטריים.
אין ספק שמי שיתבונן במפה הדמוגרפית, יוכל לשפשף את ידיו בנחת. למרות שיעור הרווקוּת הגבוה, שיעור הילודה בישראל הוא בין הגבוהים בעולם המערבי. זה נכון גם אם נתבונן במשפחות היהודיות הלא-דתיות בלבד. במקביל, מספר הנשים העובדות גם הוא בין הגבוהים. אם אנחנו רוצים לעודד את מוסד המשפחה ואת הילודה כערך לאומי, נצרכים צעדים לטובת האם העובדת. חשוב גם להגדיל את זכויותיהן של הנשים העובדות במשרה חלקית, מתוך אידיאולוגיה של השקעה בגידול הילדים בעודם רכים.
הארכת חופשת הלידה היא אחד הצעדים שבאו להעצים את האימהות ולמרכז אותה. אמנם השיח מתרכז בתועלת הנגזרת להתפתחות התינוק, אבל אני רוצה לטעון שהשקעה בתקופת משכב הלידה חשובה קודם כל להחלמת היולדת ובמידה מסוימת גם משפחתה, שהרי הם עברו יחדיו מסע הריוני שבשיאו הלידה. זאת 'התאוששות' ממסלול של תשעה חדשים ולא רק מתהליך הלידה. המסר שלי הוא שכדאיְ להשקיע באימהות. מצצי את הנחת עד תומו. התקופה הזאת לא תחזור. גם האיש יכול ליטול חלק בחופשת הלידה. היום מעט מאוד אבות מנצלים את חופשת הלידה כחופש עבורם. החוק מנסה לעודד מהפך בחשיבה, ומגמיש את התנאים לכך. בעולם המערבי זה נהיה מקובל יותר ויותר.
בספרה הנהדר של זהבה קור, 'אבא בחופשת לידה', מתארת הסופרת אמא קרייריסטית, שופטת מחוזית, שאינה יכולה להיעדר מהעבודה יותר מדי, ולכן בעלה מתגייס לטפל בתינוק ובבית בחודשים הראשונים שאחרי הלידה. זה הזכיר לי משהו…
פורסם בגילוי דעת לפרשת בחוקותי תשפ"ד