העולם שוקע בנים ונים. נחירות עדינות של האיש לצידה, עולות ויורדות, בקצביות מוכרת. רגליה נעות באי-שקט. היא משליכה את שמיכת הפוך מעליה בפעם השביעית, מתעטפת בחלוק הלילה, מחליקה את רגליה לתוך נעלי הבית המפנקות, וניגשת להכין כוס תה חמים. הריקוד הזה מתרחש מדי לילה – תנועות של רצוא ושוב בין שינה לערנות. בין נדנוד עפעף ופקיחת העין, לבין פוך שממתין. אולי כדאי לנסות ולשקוע במערבולות קיצפית חמימה באמבטיה, ושם להילכד בזרועותיו של מלאך השינה עד הבוקר?…
את בגיל הסנדוויץ, רגל פה ורגל שם. לא זקנה חס ושלום, אבל כבר ממש לא בחורה צעירה. צעדים קטנים מרחיקים אותך ממרחב הפריון, וצעדים קטנים מקרבים אותך למעבר הבא שבחייך. ויש בלבול בין גוף שמתחיל לתעתע, לבין נפש שמבקשת להישאר כמות שהיא, בריאה וצעירה.
את מרגישה סהרורית ברוב שעות היממה. ודווקא כעת, כאשר הגעת לנקודת אמצע החיים ממש. על כתפייך הצרים מוטלים ההורים המזדקנים, הבת הנשואה שזה עתה ילדה, ילד החאקי שלך אשר על המשמרת, הבת הרווקה מאותגרת הנסיך, ובן הזקונים שהחליט לגדל אותך במסלול מרד הנעורים הייחודי לו.
אבל המלחמה הזאת עם הכרית – היא הקשה מכל…
השחקן הראשי בהתרחשות הזו הוא המֵלָטונין, הורמון שמופרש בבלוטה הפינאלית בגופנו. הוא נמצא ברמת שיא בשנות הילדות, ויורד לרמה השואפת לאפס בעת זקנה. החושך מגרה הפרשת מלטונין באמצעות גירוי של העין, ואילו בשעות האור – המלטונין נמצא בדיכוי. יש לו קצב הפרשה קצבי-ציקלי, תלוי העיתוי ביום. המלטונין גורם להשפעות רבות. מיחסים לו תכונות חיוביות רבות. הוא נוגד חימצון יעיל ביותר. השימוש הנפוץ שלו הוא בהקלה על תסמינים של ג'ט לג – בלבול זמנים בעקבות טיסה מיבשת ליבשת. יש לו השפעות מיטיבות על מערכת החיסון, כמו מניעת סרטן השד. הוא חשוב לשינה ולבקרה על הפריון. יש לו זמן מחצית חיים קצר – הרמות שלו בדם עולות מהר אך גם יורדות מהר. אפשר ליטול אותו גם בגלולות, כאשר האנלוג הישראלי למלטונין הוא CIRCADIN. עוד גלולות מעודדות שינה הם VALDOXAN – תרופה אנטי דיכאונית, עם השפעה טובה על איכות השינה.- BONDORMIN מקבוצת הבנזודיאזפינים, ו-AMBIEN – שאיננה מקבוצת הבנזודיאזפינים.
לעיתים, תחושי כאבי גב, או כאבי פרקים, עקב שינויים הורמונליים החלים ברקמות החיבור, וכך תנועי מצד לצד, תוך כדי מלחמה עם הכרית.
החשוב מכל הוא להקפיד על הגיינת שינה. חשוב ללכת לישון בשעות קבועות, ולקבוע 'טקס שינה' קבוע, הכולל הרחקת מכשירים ניידים שמפיצים אור ובכך 'מבלבלים' את הפרשת המלטונין, שהוא הרי הורמון החושך. כדאי שאורך השינה ינוע בין 6-8 שעות. כדאי להשקיע בחדר שינה שמשרה עליך רוגע. טמפרטורת החדר המתאימה היא סביב 17 מעלות, קריר ונעים.
חשוב למעט בשתייה, ובעיקר בקפה, תה וקולה המכילים קפאין, לפני השינה. הקפאין עלול גם לגרום לצמא ולהתייבשות במהלך הלילה.
פעילות גופנית ועבודות בית – מגבירות שנת REM. אבל העיסוק בהם לא מומלץ בשעתיים לפני השינה. יש טיפולים טבעיים לעידוד השינה. שימוש בתה, במגנזיום ציטרט, וטיפולים קוגניטיביים-התנהגותיים. פעילות יוגה מאפשרת התכנסות ורוגע של הגוף והנפש. ואין כמו מוזיקה שקטה ונעימה לשמח ולאזן לבב אנוש…
ויש את תסמונת השעון הביולוגי הדחוי. היא פלשה למרחב השינה הרעוע שלי במלוא הדרה בשנות ההתמחות הארוכות. מחקרים אפידמיולוגים הראו שעבודה במשמרות לילה במשך תקופה ממושכת מגבירה את ההיארעות של מחלות שונות. במחקרים בבעלי חיים נמצא כי הארה של הכלוב או המלונה שלהם בלילה עלולה להגביר את שכיחות סרטן השד והמחלות המקבילות לה. הטענה היא שהשינוי במחזור של ערות-שינה, עם ירידה במלטונין הוא שגורם להפרעה בפעולות מווסתות גנים המשפיעים על הופעת הגידול. מדובר על נשים במקצועות כמו: אחיות, רופאות, ודיילות אוויר.
כן, זכורים לי היטב תורנויות לילה שסיימתי כאשר אני עומדת ומנסה לפתוח את דלת המעלית עם מפתח, ומנהל המחלקה הדאוג משגר אותי ישירות למרפאה, במקום לחדר הניתוח… אך גם נשים שזוכות לפגוש את המזרון הביתי מידי לילה, מתמודדות עם מסע נדודים שיאפיל על יום המחרת. אז איך מרימים את הראש מעל מי התהום של תעתועי הגיל?
מחקרים מוכיחים שמילת הקסם היא אופטימיות. חיים נינוחים מהווים נטל קטן יותר על מערכת החיסון שלנו. אנשים אופטימיים מצליחים יותר, בריאים יותר; הם אהובים יותר בחברה, ואפילו הרופאים [האמינו לי!] אוהבים אותם יותר. מתח ועימותים מכניסים את הגוף למצב של דחק, ומדכאים את מערכת החיסון. ואילו מעשים טובים 'נטו', ללא ציפיה לתמורה, יוצרים אנרגיה חיובית, ונותנים לנו להרגיש טוב עם עצמנו.
ילדים הם גורם נוסף בתחזוקה של בריאות ההורים. זה נכון גם להיפך – הפריון של אנשים בריאים עולה על הפריון של אנשים עם בריאות לקויה. מתברר כי אחוזי התמותה הם הנמוכים ביותר בזוגות עם 2-4 ילדים, והגבוהים במשפחות ללא ילדים או עם 8 ילדים ויותר (עקומת U הפוכה!).
במחקר שבוצע בבית חולים הדסה הר הצופים, נבדקו גורמים שהשפיעו על שביעות רצונן של נשים בגיל העמידה מחייהן, ונמצא [כלל לא מפתיע!] שמספר הילדים היווה גורם מרכזי וראשון בשמחת החיים ובצליחה מיטבית של גיל המעבר, ביחס עולה לפי מספרם.
דעי לך, גם אם השינה מתעתעת, ואת פורשת זרועות תמנוניות ומבכה את פוריותך הדועכת – זהו גיל מקסים! האימהות שלך הולכת ומתפשטת. הנשיות שלך לובשת צורה חדשה ומסקרנת. הזוגיות ממתינה להגיע לשיאים חדשים. אל תסתכלי אחורה, פן תהפכי לנציב מלח. הביטי קדימה לקראת השחר העולה.